Varenie Zdravá strava

Zeleninové jedlá

zeleninové jedlá

V nadväznosti na minulotýždňový podcast o pôste – riešime zeleninové jedlá. Ale nie že klasiku, špenátový prívarok, kapustné fliačky a podobné veci. Dnes sme si posvietili na zeleninové jedlá, ktoré ste doteraz možno nepoznali. Možno ste o nich počuli, ale neochutnali ich a našim cieľom je, obohatiť teraz diapazón jedál na vašom to do liste, lebo tieto zeleninové jedlá fakt treba skúsiť.

Taká kontrolná otázka hneď na úvod. Počúvali ste náš posledný podcast? Pojednávali sme v ňom o pôste, o cca 40 dňovom období pred Veľkou nocou, pre ktoré je typické odriekanie si. Odriekať si možno všeličo totižto. Od sladkostí, cez alkohol, cigarety, kávu, mäso, až po rôzne iné pôžitky o ktorých pojednávajú nie podcasty z kuchyne, ale podcasty z iných miestností :-).

zeleninové jedlá

Aby sme sa však príliš neodklonili od dejovej línie, vráťme sa k tomu pôstu. A k môjmu záväzku, že fakt skúsim týždeň bez niečoho. Vybrala som si mäso a alkohol, bez sladkého ja nebudem, ani keby traktory padali. Čiže takto pred týždňom som vyslovila verejný sľub, že skúsim na týždeň takú moju verziu pôstu a nebudem jesť mäso a nebudem piť alkohol.

Zeleninové jedlá z Izraela

MEJADRA: Základ tohto jedla tvorí ryža a šošovica, trochu cibule a potom dômyselná zmes korení. Mne sa strašne páčia jedlá, ktoré dopredu netušíš, ako budú chutiť, ale už pri varení všetko tak nádherne rozvoniava a farebne ladí, že ti začnú tiecť slinky.

Najprv si dáme do hrnca štvrť kila oranžovej šošovice, zalejeme ju vodou tak, aby bola komplet pokrytá a asi 10-15 min ju povaríme. Odstavíme, zlejeme prípadnú tekutinu, ktorá sa nestihla vypariť a dáme bokom. Ďalej nakrájame 4 cibule na tenké plátky, poprášime ich 3 PL hladkej múky, posolíme, premiešame a na tretiny pomaly smažíme v dostatočnom množstve oleja. Cibuľu dáme odkvapkať na kuchynskú papierovú utierku, vytrieme prebytočný olej z panvice, kde sme smažili cibuľu a v tom zvyšku výpeku teraz budeme zahrievať korenia, aby sa rozvinula ich vôňa. Do panvice teda hodíme 2 PL celej rasce, 2 PL koriandrových semiačok a minútu dve zahrievame. Teraz pridáme štvrť kila prepláchnutej a vysušenej basmati ryže, 3 PL olivového oleja, premiešame, pridáme pol lyžičky mletej kurkumy, lyžičku mletej škorice, lyžičku mletého nového korenia, lyžičku cukru, lyžičku soli a dobre to pokoreníme čiernym korením. Teraz to dobre premiešame pridáme odkvapkanú povarenú šošovicu, zalejeme 350 ml vody, zakryjeme a varíme asi 15 min. Odstavíme, necháme ešte 10 min.dôjsť. Potom do toho primiešame polovicu cibule, rozdelíme na taniere a na povrchu ozdobíme ešte zvyškom cibule. Podávame s nastrúhanými uhorkami s bielym jogurtom (niečo ako tzatziki ale bez cesnaku), dobre sa k tomu hodí aj kyslá smotana alebo kyslá zelenina (uhorky, kukuričky…).

Grécko

Baklažánová nátierka : dva menšie baklažány rozrežeme na polovice, pokvapkáme citrónom, oliváčom a šup s nimi do rúry, kde ich na 200 stupňoch pečieme takých 45 min až hoďku, kým nezmäkne ich dužina na kompletku. Potom tú dužinu vyškrabkáme lyžicou do cedníka a necháme stiecť prípadnú tekutinu. Pridáme dva rozpučené cenakové struky, 5 lyžíc oliváča, dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. A necháme trochu odležať. Aspoň hodinu. Podávame posypané nasekanou mätou alebo inými bylinkami a na zajedanie s pita chlebom alebo topinkami alebo hriankami.

Thajské slíže – PAD THAI

Pad Thai: najprv si nastrúhame dve cukety na spôsob julienne, na dlhé špagetky. Potom takto nastrúhame aj štyri mrkvy, ďalej jednu väčšiu červenú papriku nakrájame na slížiky. Pripravíme si aj 3 strúčiky cesnaku (rozpučené), asi 1 cm kúsok nastrúhaného zázvoru, 1 kyslé jablko tiež na pásiky, 1 červená cibuľa, tiež na pásiky. Keď je zelenina pripravená, pripravíme omajdy. Zmiešame 1.5 PL sójovky, jeden z tých cesnakov, trochu čili papričky, 1 PL olivového oleja a trochu soli, pridáme 1 PL javorového sirupu a rozmixujeme to ponorným mixérom. Teraz pripravíme druhú omáčku, ten nastrúhaný zázvor s jedným cesnakom, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL javorového sirupu, 2 PL sójovky, 1 PL miso pasty a trochu vody riadne premiešame. A ešte si uvaríme ryžové rezance podľa návodu. A teraz to celé dáme dokopy. Vo veľkej panvici zahrejeme trochu sézamového oleja. Krátko v ňom tepelne upravíme cuketu, mrkvu, papriku, cibuľu, všetko spolu premiešame, pridáme prvú omáčku, polovicu druhej, dobre rozmiešame a krátko vystavíme teplu. Primiešame rezance, dáme na tanier a polejeme zvyškom citrónovej omáčky a podávame posypané koriandrovými listami.

Ratatouille

Kto by nepoznal príbeh malého chlpatého šéfkuchára Remyho v rovnomennom animovanom filme  Slávny francúzsky zeleninový pokrm pochádzajúci z Nice sa rozšíril do celého Francúzska a sveta a má mnoho variácií a existuje naň nespočente veľa receptov. spoločné však majú to, že doň bezpochyby patrí baklažán, cukety a rajčiny. Tu je ukážka rovnakého receptu, akým Remy vo filme ohúril obávaného kulinárskeho kritika.

Suroviny:

1 kg zrelých paradajok, 2 červené papriky, 1 menší baklažán, 2 cukety, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, sušený alebo čerstvý tymián.

Rúru zohrejeme na 220 °C. Papriky pozdĺžne rozkrojíme, vyberieme jaderníky a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo alobalom reznou stranou nadol. Pečieme približne 15-20 minút, až kým nezačnú papriky černať. Potom ich vyberieme, vložíme do misky a zakryjeme fóliou alebo dáme spariť do mikroténového vrecka.

Polovicu paradajok sparíme vo vriacej vode a rýchlo schladíme pod studenou vodou. Ošúpeme a nakrájame na kocky. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď cibuľa zmäkne (po cca 10 minútach) pridáme rajčiny, osolíme, okoreníme, pridáme tymián a varíme na strednom plameni až kým omáčka nezhustne.

Medzitým si ošúpeme sparené papriky a nakrájame ich na drobné kocky. Tie pridáme na záver do papradajkovej omáčky.

Baklažány, cukety a zvyšné paradajky si nakrájame na veľmi tenké plátky. Na dno zapekacej nádoby rovnomerne rozprestrieme paradajkovo-paprikovú zmes. Na ňu striedavo ukladáme plátky zeleniny. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme tymiánom a osolíme, okoreníme. Papier na pečenie zostrihneme do tvaru zapekacej nádoby a zakryjeme ním zeleninu, jemne pritlačíme.

Pečieme približne 45 minút pri 190 °C.

Hotové jedlo ešte na záver pokvapkáme olivovým olejom a podávame ako prílohu k mäsu, alebo len samotné s kúskom chrumkavej bagety. Chutí výborne za tepla, ale aj po vychladnutí.

Pozrite ešte ďalšie nápady na zeleninové jedlá:

Stvory z kuchyne

Recepty na zeleninové jedlá a jedlá bez mäsa z Kulinária

Recepty šéfkuchára Ottolenghiho z Izraela

Najlepšie recepty Zdeňka Pohlreicha