Veľká noc nie je len o veľkonočnom pondelku. Popolcová streda, zelený štvrtok, veľký piatok, biela sobota, veľkonočná nedeľa a veľkonočný pondelok. Toľko dní a človek aby teraz rozmýšľať, čo navariť. Ale hneď na úvod povieme, že dobre robíte, že nás počúvate, lebo vám dáme tipy, čo variť a piecť v tieto veľkonočné dni. Recepty vám takto naservírujeme priamo do ucha a potom, ak si ich nezapamätáte, tak ich nájdete aj na našej stránke www.zkuchyne.sk.
POPOLCOVÁ STREDA
V stredu najprv povymetáme komíny a krby, preto popolcová. Spravíme tak preto, aby sme si z príbytkov vyhnali duchov. A keď budete mať povymetané, tak si napečieme. Napečieme si judášky, kysnuté zapletané koláčiky, ktoré symbolizujú lano, na ktorom sa obesil Judáš. Lebo v tento deň Judáš zradil Ježiša.
ZELENÝ ŠTVRTOK
Na zelený štvrtok sa začínajú veľkonočné sviatky. Najprv sa riadne poumývame, v rámci koronových tradícií odporúčame okúpať sa priamo v nejakom jazere alebo potoku, veď to robíme pre naše zdravie. Potom môžete vybehnúť do záhradky a niečo nasiať, ale len kým je svetlo, inak stretnete bosorky a tie vám všetko pošliapu.
A keď nasejete, môžete variť. Na zelený štvrtok sa tradične varieva niečo zelené alebo zeleninové, čiže šup navariť napríklad špenátový prívarok. Alebo skvelý taliansky slaný špenátový koláč Psqualina.
VEĽKÝ PIATOK
Deň pôstu, rozjímania a mliečnych výrobkov. Tak tomu aspoň kedysi bývalo. Čiže dnes nasadíme ľahké jedlá, napríklad pečené zemiačky so smotankou alebo acidkom, bez masti, alebo chlebík s čajom a pod. Dnes nebudeme robiť nič v zemi, budeme oddychovať, leňošiť, zdobiť stromy vajíčkami. Na Veľký piatok sa v Prešporku varievali makové rezance, aby mali ľudia peňazí ako maku.
BIELA SOBOTA
Prečo biela? Lebo sa upratovalo, čistilo, bielili sa izby, aby sa očistili od zla. Na bielu sobotu ľudia navštevovali hroby svojich zosnulých. V sobotu si vybehnite aj do prírody, nazbierajte prútiky a upleťte si korbáče. A baby, napečte barančekov. Dnes máte ešte šancu nafarbiť vajíčka. V bielu sobotu večer si rodiny sadli a mali studenú večeru – šunku, varené vajcia a chren a oficiálne tak ukončili pôst.
VEĽKONOČNÁ NEDEĽA
Deň, kedy vstal Ježiš z mŕtvych, deň kedy sa posvätili veľkonočné pokrmy a potom sa ponúkali návštevám. Keďže návštevy neprídu, tak sa nakŕmime sami seba sa. A budeme jesť mazanec, jahňacinku, vajíčka, chlebík, ale budeme aj popíjať, dnes môžeme. Vínko napríklad.
Veľkonočná nedeľa je tu na to, aby sa hodovalo, skoro ako na štedrý večer, takže dnes sa nemusíte obmedzovať. Ak by sa dalo navštevovať, rovno vám poviem, že 13 druhov nestačí, varte a pečte, ale v tejto situácii budeme striedmejší a udržíme sa na uzde, nech nevyhadzujeme zbytočne. A čo by ste mohli navariť alebo napiecť?
SIREK – východoslovenská dobrota z vajec a mlieka známa aj ako hrudka.
KOLÁČ – biele pečivo, okrúhle ako slnko, ktoré poznáme pod názvom mazanec.
JAHŇACINA – tradičné slávnostné veľkonočné jedlo. Prešporku sa napríklad robieval capček. Náš recept je na Pomaly pečené jahňa určite oceníte. Nie je to náročné, potrebujete len čas.
VEĽKONOČNÝ PONDELOK
Známy aj ako červený, podľa farby kraslíc, symbolizujúcej Kristovu krv. Vo veľkonočný pondelok sa vískalo, pišťalo, hrešilo….proste oblievačka a šibačka. Ako stará kniha hovorí: ak budeš k šibačom milá a srdečná, budú k tebe slušní. Ak sa budeš vzpierať, oblejú ťa ako myš. Tak či onak, večer budeš voňať ako kufor dákej radodajky…
Ale aj sa jedlo, pilo, posedávalo, a tí hostia nie a nie odísť….Ráno ešte šibači zjedia všetko, ale čím bližšie bude k obedu, tým budú prieberčivejší a odpornejší, lebo prídu napití…
A čo sa jedlo?
Obložené misy s vajíčkami, veľkonočné koláče a hlavne sa pilo 🙂