Kto ešte nikdy nepočul slovo „superfood“, nech sa prihlási. Taký asi nie je nikto. Superfood je veľmi vďačná téma časopisov a webov, lebo pojednáva o módnom trende, ktorý nás učí to, čo už staré matere dávno vedeli a používali a potom sa na to zabudlo.
Kliknite na ikonu nižšie a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
Superfood hovorí o tom, že máme k dispozícii rôzne (najmä dovozové) semiačka, zrniečka, sušené ovocia a bobule, o ktorých sme doteraz nikdy nepočuli a zrazu bez nich nemôžeme žiť.
My sme ale zvolili iný prístup. Načo do ochodov na superfoody chodiť, keď nám na našich lúkach a najmä na našich kríkoch a stromkoch rastú naše, lokálne „superfoody“ bohaté na vitamíny, vlákninu a ďalšie iné dobré a užitočné veci. A tak sa dnes v našom podcaste Z KUCHYNE porozprávame a podebatujeme o vitamínoch v kríkoch. Dozviete sa v ňom veľa užitočných vecí, ako sa jednoducho a ľahko dostať k vzácnym vitamínom alebo ako spracovať takmer zabudnuté bobule z prírody.
Šípková omáčka k divine
Nazbierme si asi kilo šípok, ktoré umyjeme, osušíme, očistíme od stoniek. Šípky malým nožom narežeme a vydlabeme z nich jadierka a “bavlnky”. Takto pripravené šípky zelejeme trochou červeného vína a na stredne silnom ohni varíme do úplného zmäknutia. Potom pridáme tri lyžice cukru, 1 ČL soli, badián, dva klinčeky, dochutíme čiernym korením, môžeme pridať aj trochu chilli, ak máme radi pikantnejšie a varíme za občasného miešania, až kým začne omáčka hustnúť.
Inšpirujte sa aj ďalšími receptami, ako si pripraviť šípkovú omáčku ako prílohu k mäsovým jedlám.
Kliknite na obrázok plodov a nájdete tam ďalšie inšpirácie, ako ich spracovať.

Univerzálny návod na likér z bobuľových plodov
Zrelé plody (drienku, rakytník, šípky…a pod., pokojne aj čučoriedky, čierne ríbezle) umyjeme a očistíme (prípadne zbavíme kôstok alebo jadierok). Potom ich dáme do veľkého zaváraninového pohára a zasypeme ich cukrom tak, aby boli úplne prikryté. Na vylepšenie chute odporúčame pridať do plodov rovno aj jeden – dva kúsky celej škorice, pár klinčekov alebo badián.Pohár prikryjeme alobalom, utesníme a necháme v chlade a tme (napr.v komore, špajzke a pod.), pokiaľ plody nepustia šťavu a cukor sa úplne neroztopí. Môže to trvať dva-tri týždne, v závislosti od druhu plodov a ich zrelosti.
Šťavu potom precedíme cez jemnú tkaninu a necháme ju stiecť. Získanú tekutinu môžeme ešte podľa chuti dosladiť cukrom, ak sa nám zdá byť kyslá. Do ovocnej tekutiny teraz pridáme rovnaké množstvo alkoholu (odporúčame buď vodku alebo potom kvalitný rum). Premiešame a necháme ešte aspoň týždeň-dva dozrieť (ak sme trpezliví, môžeme aj dlhšie).
Podávame v malých kalíškoch na zahriatie alebo pretrávenie, prípadne ako tekutý dezert po dobrom obede.
Ďalšie nápady na likérové variácie alebo sirupy, lekváry a pod. z vitamínmi nabitých bobúľ nájdete v týchto odkazoch:





Takže sme sa práve dozvedeli, že netreba hneď do lekárne bežať, keď nám vitamínov treba, stačí si vybehnúť na nejakú lúku, nazbierať bobúľ a medicíniek narobiť 😊. Keď budete v najbližších dňoch (a tým myslíme september- október) niekde v prírode, poobzerajte sa okolo seba a možno si domov prinesiete nejaký ten „super food“. Ak nič iné, aspoň si ich vysušte a v zime si môžete vyrábať svoje vlastné „medicínky“ alebo popíjať čaje chutí nevídaných.
1 comment
Miška, je to výborné.