Zdravá strava

Urob si sám – domáce potraviny

domáce potraviny

Takto pred rokom a niečo nám začala pandémia. Dnes sme si už asi všetci ako tak zvykli a asi sme už aj zabudli na tie časy, keď sa všetci bláznili za droždím, cestovinami, ryžou a pod. Obchody vybrakované, ako za socializmu. Ľudia sa pre kocku kvasníc aj pobiť išli. ale tie časy sú už hádam za nami.
Avšak treba byť ostražitý. Oplatí sa myslieť na zadné vrátka alebo na krok dopredu. A vedieť si poradiť aj bez obchodov, droždia, kupovaných cestovín. Navyše domáce potraviny máte pod kontrolou, čo sa kvality i chutí týka.

Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:

Nebojte, nejdeme rozoberať kváskovanie, ktoré – chúďa – už asi so sebou nesie aj trochu negatívnej konotácie v súvislosti s pandémiou.
Ideme sa ale baviť na veľmi praktickú tému – urob si sám. Lebo čo je doma, to sa počíta a čo si vieš sám urobiť, ako by si našiel.
Dnes vám ukážeme, že niektoré veci, po ktoré beháme do obchodu, sa dajú easy peasy spraviť doma. S málom námahy, možno aj úspornejšie, určite ekologickejšie, zerovejstovo úspornejšie. A ešte sa môžete pýšiť, že aký ste šikovný-šikovná. Challenge accepted, ideme tvoriť.

Mliečne veci

Máte doma mlieko? To je dobrý začiatok. Z mlieka sa totižto dá po domácky vyrobiť viacero vecí. V našom podcaste sme vám dali presný návod, ako si doma z mlieka, jogurtu alebo smotany vyrobíte:

  • domáci tvaroh
  • domáci čerstvý krémový syr (v orientálnom svete známy aj ako Labneh)
  • domáce maslo, prípadne domáce ochutené maslo

Orechové veci

Orechy sa dajú použiť všelijako. Najjednoduchšie je ich hneď zjesť, ale pokiaľ sa neštítite trošky práce, potom vám orechy poslúžia ko základ na výrobu takých dobrých vecí, ako napr.:

  • orechové “mlieko” – napríklad mandľové, ktoré si poľahky vyrobíte nasledovne: mandle namočíme deň vopred do vody, potom prebytočnú vodu odstránime a mandle rozmixujeme na kašu. Tú precedíme cez jemnú textíliu, zachutíme tekutinu – hotové mandľové mlieko a zvyšné mandle ďalej spracujeme. Rozotrieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pri nízkej teplote pomaly v rúre vysušiť. Vysušené mandle premelieme a máme mandľovú múku naďalšie použitie – na pečenie a pod.
  • orechové maslá – napríklad arašidové, ktoré vás naučíme raz-dva si pripraviť. Viac informácií priamo v podcaste.
  • domáca granola – alebo zapekané müsli – vyskúšajte si ju pripraviť podľa videoreceptu Lenivej kuchárky Veroniky.

Sladké veci

Niežeby sme si sladkosti nevedeli aj napiecť, ale sú ingrediencie, ktoré možno kupujeme a nemusíme. Sú sladkosti, ktoré kupujeme a nemusíme. V podcaste sme vám dali návod na to, ako si po domácky vyrobiť napríklad:

  • domáci slaný karamel (do koláčov ale aj na vyjedanie lyžičkou)
  • domáce cukríky marshmellows – recept v podcaste neodznie detailne, takže vás pozývame na stránku Sisters Bakery, kde nájdete podrobný návod ako na to.
  • domáca orieškovo-čokoládová nátierka

Kyslé veci

Aby sme vyvážene spomenuli všetky chute, máme pre vás tipy, aj ako si vyrobiť kyslé veci:

Slané veci

Aj slané veci sa dajú po domácky vyrobiť. Najmä ak sa bavíme o kadejakých slaných “zájedkoch” k nápojom, na domáce chrumkanie a pod. Na tie nám v podcaste už čas nevystačil, ale pozývame vás nakuknúť na stránku Stvor z kuchyne, kde majú fantastické domáce grissini.