Vonku sa ochladilo a teplé raňajky sú ten najlepší začiatok dňa, ktorý nás pocitovo i energeticky naštartuje. Ranné chute a raňajkový jedálniček sa menia podľa ročného obdobia. Teplé letné ráno láka skôr k čerstvým jahodám, k čerstvej zelenine s chlebíkom, alebo k jogurtu s ovocím. Na jeseň a v zime naše telo začne prahnúť po niečom teplejšom.
Kliknite na ikonu nižšie a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
Vďaka chladu a menšiemu prídelu slnka máme všetci zvýšenú chuť na sladké a teplé. Práve sacharidy v obilninách, alebo ešte lepšie v obilninových kašiach nám zaisťujú potrebný prísun dobrej nálady a energie na celé dopoludnie. Ak ste ešte neraňajkovali teplé obilninové kaše s ovocím, či kakaom, orieškami, semiačkami, javorovým sirupom, alebo kvalitným a medom, určite by ste to mali skúsiť.
Teplé raňajky alebo ovsená kaša – nestarnúca klasika
Začnime teda základným receptom:
Pre začiatok sa môžeme riadiť pomerom 1 diel vločiek ku 3 dielom tekutiny.
Vločky môžete použiť akékoľvek: ovsené, pohánkové, ryžové, amarantové alebo iné. Pre začiatok vám odporučím klasiku, vločky ovsené. S tekutinou máte na výber taktiež nespočetné možností, niekto rád len čistú vodu, iný kravské, sójové, ryžové či iné rastlinné mlieko. Všetko dajte do hrnca a priveďte do varu, občas pomiešajte, až vám kaša začne hustnúť. Miešajte, kým sa prebytočná tekutina neodparí, a keď bude kaša tak akurát, môžete servírovať. Trvá to naozaj len chvíľu.
Sladká kaša a jej chute
Teraz sa vám otvárajú nekonečné možnosti. Svoju kašu si môžete ochutiť a vyšperkovať k dokonalosti podľa svojej nálady a chuti. Hoci aj každé raňajky inak.
Jablká a škorica. Skvelá jesenná aj zimná kombinácia, ktorá nás zohreje. Škorica k chladnejšiemu počasiu jednoducho patrí. Ak budete odvážnejší, môžete primiešať počas varenia vločiek aj badián a klinčeky a na záver trochu trochu medu.
Banány a pekanové orechy. Buď banány popučte a vmiešajte do ovsenej kaše, alebo ich úhľadne pokrájajte navrch, prisypte orechy a oslaďte trochou medu. S medom pozor, banány samy osebe sú dosť sladké, ak si teda strážite kalorický príjem, bude vám stačiť len pár kvapiek.
Biela čokoláda a vlašské orechy. Tí, ktorí majú radi sladké sa teraz určite potešia. Na ovsenú kašu si môžete rozlámať aj svoju obľúbenú čokoládu. Skúste napríklad bielu a krátko na sucho opečené vlašské orechy.
Slivkový alebo višňový kompót. Nemusíte používať len ovocie čerstvé. Môžete siahnuť po kompótoch z vašich zásob, slivkový skvelo doplní škorica. Višňový zase pár stružlín horkej čokolády, alebo kakao.
A ešte kaša
Lesné ovocie a granola. Domáca granola je dnes v móde, alebo ak chcete „hipsterská“. Dodá ovsenej kaši chuť a chrumkavosť a ovocie ju osvieži. Pripravte si ju pokojne na celý týždeň vopred.
Jahody a jogurt. Skúste vločky uvariť len s vodou a potom kašu zmiešať s trochou jogurtu, medu a jahodami.
Banány a arašidové maslo. Rôzne tipy orieškových nátierok a masiel vám, alebo vašim deťom určite zachutia. Najmä s krémovou konzistenciou kaše, ak ich totiž na kašu dáte ešte za tepla, krásne sa navrchu rozpustia.
Mango a kokos. Ak máte chuť na niečo exotické, vyskúšajte nakrájané mango a sušený kokos s trochou kokosového cukru.
Ak ste na Instagrame, skúste hodiť očkom na profil @breakfastbydance, kde nájdete veľa námetov na to, ako si pripraviť a vyzdobiť svoju raňajkovú kašu.
Kaša sa dá pripraviť aj dopredu. Zmiešate tekutinu a vločky deň vopred, môžete ich cez noc uložiť do chladničky a ráno kašu len na niekoľko minút prihriať. Cez noc do seba vločky nasajú tekutinu a napučia a doba varenia sa vám tak skráti. Výživoví poradcovia tento postup považujú za ten najzdravší.
Náš tip: Teplá mliečna ryža s voňavými horúcimi malinami a chrumkavým kokosom alebo https://www.receptykulinarium.sk/2x-chutna-kasa-na-ranajky-ovsena-ryzova/
Ste skôr na slané teplé raňajky?
ponúka sa tiež klasika vo forme praženice alebo omelety
Pokojne si môžete urobiť aj volské oko alebo hemendex. Vajíčka sú skvelým zdrojom bielkovín a tiež poskytujú energiu až do obeda. Len tak ľahko vás neomrzia, pretože si ich môžete pripraviť na rôzny spôsob a ak máte hektické ráno, uvarte si zopár vajec natvrdo vopred. Raňajky tak zaberú len malý zlomok vášho rána.