Najlepším nápojom je voda – toto vraj hovorí nejaké staré príslovie, aj keď by ste mi možno mnohí išli oponovať. My sa dnes ale budeme rozprávať o najlepších teplých nápojoch, a v tomto prípade si dovolím tvrdiť, že na teplú vodu asi nemá chuť nikto z nás. Povieme si niečo o tom, ktoré teplé nápoje sa nám žiada pripravovať v ročných obdobiach, kedy sa deň kráti a tma sa predlžuje, kedy nám zima občas aj za nechty zájde. Tým pádom nájdeme ospravedlnenie dať si za jeden 😊))). Ale všetko kultúrne.
Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
Vypočujte si náš podcast, ktorý vás zahreje, pobaví aj poučí. Ako každý náš podcast 😊.
Teplé nápoje: aký je podľa teba najtypickejší teplý nápoj?
PUNČE: prišiel k nám z Indie, 17.st., a volal sa PANČA, lebo sa pripravuje z 5 prísad: čaju, cukru, araku, vína a vody. A okorení sa to škoricou a klinčekom. A vraj pred nalievaním horúceho punču dáme do skleneného pohára najprv lyžičku, aby neprasklo sklo. A čo je dôležité – punče nepodporujú chuť do jedla, preto ich podávame až po jedle. Alebo namiesto jedla 😊)))).
Kávový punč: 4 ČL vínovice, 7 ČL silnej kávy, 7 ČL vína Malaga, 2 ČL cukrového sirupu. Všetko dáme do hrnčeka, dáme na oheň a zahrievame takmer do varu. A potom podávame. Aj keď mne sa zdá toho množstva strašne málo.
Silvestrovský punč: 250 ml bieleho vína, 250 ml červeného vína, 120 g kandizovaného cukru, 250 ml vody, 5 ČL vodky alebo čerešňovice, 2 ČL citrónovej šťavy. Do nádoby vlejeme vodu, zahrievame ju a rozpustíme v nej cukor. Prilejeme vína a prudko zahrejeme, nakoniec pridáme vodku a citrónovú šťavu a nalejeme do nahriatych pohárikov.
GROGY: podobné ako punče, ale silnejšie. Pripravujeme ich z horúcej vody a nejakej frndžalice, napr. z koňaku, rumu, whisky, vodky a pod. A ešte pridáme cukor alebo med. Pôvod má v Anglicku a píjavali ho námorníci.
Citrónový grog: 5 ČL whisky, 2 ČL citrónovej šťavy, 2 ČL citrónového cukrového sirupu a vriaca voda. Do nahriateho pohára dáme sirup, naň whisky, citrónovú šťavu a pomiešame to. Dolejeme horúcou vodou a podávame s lyžičkou.
Iné horúce nápoje
Horúce vaječné koňaky: nezohrievame hotový vaječný koňak, ale si ho priamo pripravíme do pohára.
Napr. Mokka vaječný koňak: 6 ČL mlieka, 1 žĺtok, 1 ČL cukrového sirupu, 4 ČL silnej kávy, 2 ČL koňaku a štipka jemne mletej kávy. Do pohára dáme žĺtok, cukrový sirup a dobre to rozmiešame. Za stáleho miešania prilejeme horúcu kávu a mlieko. Celé to potom prelejeme cez sitko do servírovacieho pohára, prilejeme koňak, zamiešame a posypeme kávou.
- VARENÉ VÍNA
- VIANOČNÝ ČAJ
- JAGERTEE
- SIRUPY NA TEPLO (škoricový, jablkovo-tekvicový sirup na mojej stránke)