Tekvica. Asi sa zhodneme v tom, že tekvica nie je sexy. Však? ALE, tekvica je hip. Tekvica je chutná, všestranne použiteľná, istým spôsobom aj estetická. Tekvica je výživná, starobylá, nenávidená aj milovaná. A preto vás pozývame vypočuť si náš podcast o tekviciach.
Podcast Tekvici naša jesenná si môžete vypočuť tu:
Dnes sa o tekviciach dozviete veci, ktoré ste doteraz nevedeli. Napríklad – ako si ju dopestovať na minimalistickom priestore. Pozrieme sa na to, aké rôzne druhy tekvíc existujú a v čom nám môžu poslúžiť. Trochu sa povŕtame v dávnych zvykoch, v ktorých hrajú tekvicu hlavnú úlohu, no a v neposlednom rade vám dáme aj veľa tipov na tekvicové recepty. A nehovoríme o prívarkoch alebo tekvicovej polievke!
Inšpirujte sa našim výberom netradičných tekvicových receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať:
Vanilkové rožky z tekvicových jadierok
Tekvicové rizoto s pomaly vareným hovädzím mäskom
Už ste niekedy ochutnali tekvicové chutney? Je to výborná príloha k mäsu alebo syrom a zároveň šikovný spôsob ako spracovať tekvicu, keď už vám dôjdu všetky nápady. Budeme potrebovať 750 g tekvicovej dužiny, 2 kyslé jablká, 200 g cibule, 4 cesnaky, 100 g čerstvého zázvora. Nakrájanú cibuľu podusíme, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, ďalej nakocky nakrájané tekvice, jablká a nastrúhaný zázvor. Premiešame a krátko podusíme, pridáme 200 g trstinového cukru, 6 badiánových hviezdičiek, 4 celé škorice, 150 ml jablčného octa a 30-40 mint varíme do zhustnutia. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením, kardamómom a troškou kayenského korenia a ešte horce plníme do zaváraninových pohárov a uzavrieme.

Ak radi večer pri telke niečo chrumkáte, dajte tentoraz čipsy bokom a skúste zmenu. Spravte si tekvicové čipsy. Očistenú tekvicu nakrájame na 3 mm plátky, premiešame ich s 2 PL kokosového oleja, 2 PL javorového sirupu, 1 ČL tekvicového korenia – ktoré je viac menej niečo ako naše perníkové korenie (základom je mletá škorica, mletý zázvor, mleté klinčeky a mletý muškátový oriešok). Okorenené plátky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a sušíme ich na 50 stupňoch (do dverí rúry dáme varechu, aby ostali odchýlené) asi 12 hodín do chrumkava. Uchovávame ich v sklenenom uzatvárateľnom pohári. Takto isto si môžeme pripraviť aj tekvicové semiačka (alebo zvolíme tradičný spôsob na slano).