Od Kataríny až po Luciu a do zimného slnovratu si dávajte bacha! Stridžie dni sú v plnom prúde a podľa stresu, aký tu na Slovensku máme, to bude asi aj pravda.
Stridžie dni však nenabádajú k stresu. Naopak! Pomáhajú nám zastaviť sa, pripomenúť si tradície, zvyky a užiť si rodinu a priateľov. Ak poznáte nejaké Kataríny, Ondrejov, Barborky, Mikulášov, či Lucie, hor sa sláviť a čarovať! Všetko to vyvrcholí zimným slnovratom 21. decembra. A potom už len v kľude užívajte čaro Vianoc.
Tu si to môžete všetko vypočuť 🙂
Budete potrebovať:
– aspoň 2 hodiny času
– štipku odhodlania čarovať
– štipku zmyslu pre humor
– štipku chuti tancovať a veseliť sa
– vetvičky ovocných stromov
– nejaký starý riad
– tuhšie cesto na halušky
– lístočky s menami mužov
– vyčistené čižmičky
– metlu
Stridžie dni – kalendár
Katarína 25. november
Hoďte si o zem starý tanier! Minimálne sa Vám v predvianočnom zhone uľaví a možno vraj už potom celý rok nič nerozbijete 🙂 Vraj, ak je na Katarínu v dome či byte prvým návštevníkom žena, bude sa Vám v domácnosti celý rok dačo rozbíjať. Preto voľakedy chlapci špásovali a rozbíjali o dvere domov Katiek starý riad.
Ak ste romantickejšie naladení, prineste si do vázy vetvičku ovocného stromu. Do Vianoc vykvitne a splnia sa Vám priania 🙂 Hlavne sa aspoň v malých skupinkách, či v stánku s „dobrým vareným“ trochu pobavte a preberte s Katkami počasie teraz a na Vianoce.
Ondrej 30. november
Predpovede počasia, ale i mena budúceho muža, či frajera boli na Ondreja v plnom prúde. Sneh, čo od Ondreja dlho leží, až na Gregora (v marci) do potoka beží! Tak si poznačte, ako bolo na Ondreja vonku, nech viete, či budeme na jar lyžovať.
A teraz poďme rovno na čarovanie a na mužov:
Potrebujete 13 lístkov: napríklad 12 s menami chlapcov / mužov a 1 s nápisom neznámy. Zo 100 až 150 g múky, 1 vajca a lyžičky vody si pripravíte cesto (niečo medzi haluškovým a rezancovým cestom). Každý lístok doň zabalíte. Ktorá haluška vypláva prvá, predpovedá osud. Tiež sa zvyklo liať do vody olovo. Ak bol počet kúskov rozprsknutého olova párny, do roka budete “v páre”. Ak nie, tak nie 🙂 Dôležité ešte je, že hrniec, varecha, misa, či aspoň múka, museli byť ukradnuté, požičané, alebo aspoň nové.
Barbora 4. december
Mala by Vám nejaká Barborka pozametať! Ale pozor na ne, sú to tiež Strigy, tak radšej odložte metly a normálne si povysávajte. V tento deň si už určite začnite navzájom s priateľmi či kolegami vinšovať a piecť.
Mikuláš 6. december
Prichádzajú Mikulášske, ale pozor aj čertovské dary a tiež Mikulášske a čertovské masky a sprievody. Čo robiť na Mikuláša všetci vieme. Vyčistiť čižmičky a do nich “Mrcha deťom korbáče, dobrým orechy a koláče”:-) A znovu veseliť sa a preobliekať do čierneho či bieleho.
Lucia 13. december
Ľúbostné čary a poriadky v dome! Opäť lístočky s menami, ktoré sa postupne otvárali až do Vianoc. Ale hlavne sa upratovalo a bielilo a priadlo. “Lucky” v bielych šatkách chodili po domoch a vymetali a bielili. Do 21. decembra je skoro tma. Viac tmy než svetla dáva priestor temným silám. Často sa nimi mysleli práve ženské reči počas páračiek a priadok. Tak sa pred Vianocami milé ženy zabávajme, pečme a “trkotajme”, keď už nás majú mnohí za čarodejnice.
Tomáš (podľa historického cirkevného kalendára) 21. december, Slnovrat
V tento deň sa mútilo maslo a odkladala sa masť zo zabíjačiek, pretože vraj mali hojivú silu. Nič sa nesmelo odnášať z domu. To platí i dnes, v tento deň domov už len znášame a znášame.
Tak nech Vám zásoby dlho vydržia a nech ste na sviatky dobre pripravení! 21. decembra sa končia Stridžie dni a navracia sa svetlo a žiara 🙂 Aj my Vám prajeme žiarivé a šťastné Vianočné sviatky.
Recepty na domáce hrejivé a liečivé posedenia:
Ako si okoreniť jedlá, keď sa už naozaj ochladí?
Kombinácia škorice, badiánu, klinčeka a muškátového orieška je taká lákavá a voňavá, že hreje už len pomyslenie na nápoj, či dezert s týmito typickými zimnými koreniami.
Základná zimná sada:
Škorica, klinček, badián, rasca, tymián (dúška týmiánová), majorán, cesnak, čierne korenie, nové korenie a borievky.
Ako ich používať?
Do detského punču:
K nápoju z ovocného čaju a brusnicového, jablkového či pomarančového džúsu pridajte na porciu 1 klinček a malý kúsok škorice. Samozrejme veľa kúskov ovocia napr. jablká a všetky druhy citrusov.
Do dospeláckeho punču:
K nápoju z ovocného čaju, ovocného džúsu a červeného vína pridajte na porciu 2 klinčeky, kúsok badiánu, kúsok škorice a 2 guľôčky nového korenia.
Do vareného vína:
Na porciu bieleho či červeného vína sa určite hodí klinček a škorica.
Do grogu:
K nápoju z tmavého rumu, citrónovej šťavy, vody a cukru pridajte na porciu tyčinku škorice a plátok pomaranča.
Do gulášov a ragu:
V zimnom období môžete do týchto dlho varených sýtych jedál z tmavého mäsa pridať okrem tradičného čierneho či farebného korenia, nového korenia a borievok aj klinček a kúsok hviezdičky badiánu. Jedlo krásne chuťovo prepoja, prevoňajú a pôsobia aj digestívne. Ak chcete ocenenie vavrínovým vencom určite nevynechajte bobkový list. Stimuluje imunitu a trávenie a pôsobí preventívne proti prechladnutiam.
Ak ste za klasickejšiu slovenskú chuť použite bobkový list, rascu a na záver veľa pretlačeného cesnaku a majoránu, ktorý je veľmi digestívny, čiže pomáha nášmu tráveniu. Intenzívne, ale nie dráždivo voní aj tymián, ktorý v zime pomáha pri chorobách z prechladnutia. Nemusí byť však len čajík s dúšky tymiánovej, môžeme ho pridať aj do duseného mäsa.
Do pečeného mäsa:
V nadchádzajúcom sviatočnom období sa mnohé gazdinky predvedú i v pečení mäsa. Ak budete podávať pečené bravčové s knedľou a kapustou, doporučujeme kľudne väčšiu dávku rasce a cesnaku. Cesnak je dobrý pre chuť a pre zdravie. Rasca pôsobí proti nafukovaniu, čo sa pri kombinácii mäsa, knedle a kapusty určite hodí.
Do pečenej kačky:
K kačici možete do pekáča pridať umyté prepolené pomaranče a na záver ju poliať pomarančovou šťavou, ktorá krásne zkaramelizuje a dodá chrumkavý glanz. Ak tak urobíte pridajte aj klinčeky a kúsky badiánu. Voňať bude celý dom a k pomarančovej aróme sa to veľmi hodí. Takto pripravenú kačku môžete podávať aj s ryžou a poliať výpekom s pomarančovou arómou.
Okrem toho, že tieto korenia vytvoria tú pravú predvianočnú atmosféru, látky a esenciálne oleje v nich obsiahnuté, urobia veľkú službu nášmu telu. A to práve v jesennom a zimnom období. Prekrvujú naše telo, čím ho zohrievajú. Majú mierne antibiotické a dezinfekčné a protizápalové účinky, čo oceníme hlavne v čase výrusových ochorení. Tiež digestívne účinky, čo sa hodí pri Martinských, zabíjačkových a iných sýtych zimných gastronomických hojnostiach.