Špargľa je vraj nemravná zelenina. V minulosti ju dokonca zakazovali jesť a podľa knihy Toto nie je kuchárska kniha od Jozefa Kolejáka je špargľa afrodiziakálna zelenina. V 19.st.bol vo Francúzsku taký úzus, že ženích musel pred svadobnou nocou zjesť veľa špargle, aby si vedel splniť svoju prvú manželskú povinnosť. Dodnes však nieto vedeckej štúdie, ktorá by potvrdzovala tieto šparglie účinky, skôr sa jej asi pripisujú kvôli jej vzhľadu. Je to stará prastará zelenina, ktorej vyobrazenie nachádzame aj v egyptskej pyramíde – konkrétne Sakkatovej.
Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
Špargľa bola považovaná aj za liek, lebo pôsobí povzbudzujúco na krvný obeh, podporuje činnosť nadobličiek, robí dobre našej pečeni a pod.
Na svete existuje asi 25 odrôd špargle, ale asi najbežnejšie poznáme bielu a zelenú a potom aj fialovú.
Špargľa vraj najlepšie chutí hneď po zbere a potom jej chuť každú hodinu chradne. A preto je veľmi dôležité, ako ju skladovať. Najlepšie je zabalíš ju do navlhčenej kuchynskej utierky a dať ju na najchladnejšie miesto v chladničke.
Ako vybrať kvalitnú špargľu?
– poohýbame ju – ak je pružná a flexibilná ako kreditka, nekupujte, mladá špargľa je totižto krehká a neohýba sa, skôr praskne.
– hlavička neporušená, lístky neroztvorené
– keď vŕzga, je čerstvá – obtrite dve špargle a keď budú vŕzgať, kupujte
– a ešte skontrolujeme rez špargle dolu, ak je čerstvá, bude z neho po stlačení vytekať šťava
Pikošky:
- Najväčším producentom špargle v Európe je Nemecko, dopestujú okolo 140 ton ročne
- Špargľa rastie na začiatku sezóny rýchlosťou 1 cm za deň, v peaku až 5 cm za deň
- Biela špargľa vyrastie len vtedy, ak rastie po tme, bez svetla
- Keď ku koncu svojho rastu dovolíme šparglovej hlavičke vykuknúť na slnko, sfarbí sa do fialovkasta. Zelené sú tie, ktorým doprajeme slnku a prebehne v nich fotosyntéza.
- Ak náhodou kúpime špargľu, ktorá chutí horko, tak sa odporúča pridať do vody, v ktore ju varíme, kocka cukru
- V Nemecku maj také príslovie, že neštípaj špargľu na Jána – čiže 24.6. koniec špargliam
- Názov pochádza – ako všetko ostatné – z Grécka, slovo aspharagos znamená mladý výhonok
- V špargli sa nachádza látka asparagin, čo je aminokyselina, ktorá má odvodňovacie účinky. Preto ju majú radi všetci tí, ktorí rysujú figúru. Okrem toho, špargľa má len 20 kcal na 100 g.
– Špargľa obsahuje málo kalórií, vysoký obsah vlákniny a rýchlo vás zasýti čiže je dieteticky ideálna aj na „plavkovú diétu“ 🙂 Najmä je zdravá, čiže, aj keď vás nechceme nabádať na diéty, na špargľu by sme vás rozhodne trochu ponabádali radi.
U nás máme taký rodinný vtip:
Máj je mesiac špargle. Jej sezóna sa končí cca na 1. júna, ktorý sa aj preto volá MDD. A začína sezóna jahôd!
– Špargľa obsahuje vzácne éterické oleje, vylučuje toxické látky z tela, jemná a ľahko sa spája / pojí s inými, aj jemnými, chuťami.
– Klasické recepty sú často so smotanou, holandskou omáčkou a pod., preto neváhajte aj vy experimentovať s kombináciami.
– Skvelá je napríklad s bryndzou, demikátom, Créme Fraiche, bylinkovou smotanou.
Špargľa s holandskou omáčkou:
Špargľu zbavíme zhrubnutej šupky a uvaríme ju do chrumkava v osolenej vode.
- Mladé malé zemiaky len očistíme pod tečúcou vodou a uvaríme, premiešame s maslom a výdatne posypeme jarnými vňaťami
- Omáčka – 2 žĺtky vyšľaháme v miske, ktorá je vhodná na varenie nad parou. Pridávame citrónovú šťavu a šľaháme, kým zmes nezdvojnásobí objem. Umiestnime nad hrniec s vriacou vodou a po troške začneme prilievať roztopené maslo. Ale len po troškách a rýchlo šľaháme. Osolíme a okoreníme.
- Špargľu prelejeme omáčkou, pridáme šunku a zemiaky a podávame.
– Tiež klasika, len s vareným zemiakom a vajíčkom na mäkko, či strateným vajíčkom.