Školská desiata je večná ranná téma v rodine a občas aj téma ranného sváru, čo je naozaj škoda. Aká teda má byť desiata, aby z nej dieťa benefitovalo celé dopoludnie? Chrumkavá a atraktívna desiata naozaj prevedie Vaše dieťa školským dňom bez výkyvov nálady a pozornosti.
Kliknite na ikonu nižšie a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
Školská desiata je večná téma v rodine a občas aj téma ranného sváru. Aby vás netrafil šľak už pri príprave a následne pri večernej kontrole aktovky, treba si to zjednodušiť a trochu užiť. Preto je vhodné prizvať k tomu predovšetkým školákov. Ak máme so sebou snack, na ktorý sa tešíme, sami sme si ho zvolili, je to atraktívnejšie. Poznáme to sami na sebe.
Aká má byť desiata, aby z nej dieťa benefitovalo celé dopoludnie? Chrumkavá a atraktívna desiata naozaj prevedie Vaše dieťa školským dňom bez výkyvov nálady a pozornosti.
Nie vždy treba natretý chleba! A nie každý to má rád! Nutrične by sa mala desiata skladať z “pomalých” alebo zložitých sacharidov, ľahko stráviteľných bielkovín a mozog štartujúcich tukov. A chce to aj nejaké vitamíny, najmä v chrípkových obdobiach! Pomalé sacharidy sú opakom rýchlych sacharidov a cukrov a energiu uvoľnujú postupne. To znamená, že dieťa sa cíti dobre nielen hneď po prestávke, ale na celej hodine pri vysvetľovaní novej látky a vníma ešte aj na konci hodiny…
Vitamíny nie sú len v ovocí. Aj v zelenine! Surovú a čerstvú zeleninu a ovocie volíme podľa sezóny. Na jeseň hlavne mrvka, slovenské cherry paradajky, stonkový zeler, alebo menšie hlavičky karfiolu, či brokolice. Môže byť len tak, nie v chlebíku. Jablko, hruška, slivky a iné pevné ovocie, ktoré ľúbi vaše dieťa a nerozpučia sa. V malých plastových fľaškách aj domácu detskú výživu so škoricou a klinčekom. Tieto korenia sú tá pravá antichrípková výzbroj pre dieťa.
Sacharidy
Ryžové chlebíky, ovsené, špaldové, kukuričné krekry v kombinácii so surovou zeleninou alebo syrom. Špaldové alebo grahamové pečivo s maslom, obľúbenou doma urobenou nátierkou, lučinou a pod. Nátierky testujeme postupne doma: deti majú radi bryndzovú, vajíčkovú, hokaido s červenou šošovicou a pod. Môže byť aj samotné kvalitné pečivo, ak ho dieťa nemá rado, klasický natretý chlieb. Ak k pečivu pribalíte napríklad spomínanú mrvku, či inú surovú zeleninu a oriešky, dieťa má aj sacharidy, aj tuky a bielkoviny, dokonca v zelenine i vitamíny.
Tuky
Rôzne druhy orieškov alebo semiačok. Vlašské orechy, nepražené a nesolené kešu orechy, mandle, tekvicové alebo slnečnicové semiačka.
Ak dieťa vyžaduje sladkosť pribaľte hrozienka alebo oriešky v horkej čokoláde, v zime pár kociek kvalitnej čokolády, ovsené sušienky pre deti, orieškovú tyčinku, domáci mafin, či domáci piškót s horkou čokoládou.
Často sa opakujúce dôvody prečo deti nezjedia desiatu: Zo skúseností z práce s deťmi v škole viem, že tieto dôvody často nesúvisia so stravou, ale s detskou psychikou a manažmentom času v škole.
Najčastejšie dôvody, prečo mladšie deti nezjedia desiatu (deti na prvom stupni):
- zaujatosť hrou
- pozornosť zameraná na nové situácie, nové autority, učiteľov, či kamarátov
- obmedzený čas prestávky
- komentáre spolužiakov a neschopnosť obhájiť si vlastný zeleninový/desiatový balíček
- aktuálne rúška môžu byť pre deti náročné na pochopenie, jesť či nejesť v triede
Hlavne prváčikovia nevedia tak rýchlo rozlíšiť prechod zo škôlky do školy. Nestačí, že ich na to pripravujeme a rozprávame im, ako to bude. Pre nich je školský systém neznámy. Musia prísť na to, ako hospodáriť s časom prestávky. Nové pani učiteľky, alebo noví spolužiaci môžu mať rôzne druhy správania a osobného prejavu, na aký vaše dieťa nie je zvyknuté. No a potom tu je klasický problém, kedy chce dieťa vyhovieť maminke, pretože ju ľúbi a všetko vám odkýva hlavinkou, že áno: desiatu spapá, uhorka a mrkvička sú zdravé, domáci koláčik ľúbi… Ale príde triedny “hero” a povie, že oni také doma nejedia a problém je na svete. Dieťa chce vyhovieť maminke aj novému vzoru, ale nedokáže si vyargumentovať “svoje chute” a stáť si za svojim. Často sa kvôli tomu môže aj trápiť.
Čo robiť pre mladšie deti:
Rozhovory s deťmi, vlastný príklad a trpezlivosť. Zhovárajte sa, pospomínajte si na vlastné začiatky v nových kolektívoch 🙂 Dajte dieťaťu mrkvičku navyše, pre suseda v lavici a pýtajte sa čo majú iní a čo by chutilo vášmu dieťaťu. Nechajte ho podieľať sa na výbere už v obchode.
Najčastejšie dôvody prečo staršie deti nezjedia desiatu (deti na druhom stupni):
- podliehanie imidžom, desiata nie je “in”
- príprava na testy a dorábanie domácich úloh cez prestávky
- sťahovanie sa po škole a odborných učebniach, nedostatok času
- možnosť návštevy bufetu a vlastné peniaze
Čo robiť pre staršie deti?
Vlastný príklad 🙂 Dobiehate termíny a odpisujete na pracovné správy počas rodinného obeda, či raňajok? Alebo dokonca raňajky nejete, lebo nestíhate? Pred celou rodinou deklarujete, že nepotrebujete jesť, ale byť načas v práci? V tom prípade, si pravdepodobne vytvorí aj vaše dieťa podobné návyky. Aj to môže byť dôvod, prečo deti nezjedia desiatu.
No a potom je tu tá lákavá záležitosť so školským bufetom 🙂 Často nejde len o atraktívnosť ponúkaného, doma nedovoleného” 🙂 Deti majú v bufete možnosť jednať za seba a to ich láka. Voľakedy bolo všeobecne bežné, že staršie deti chodili nakupovať. Dnes menej. Posielajte preto vaše deti do obchodu a nechajte im možnosť výberu. Napríklad nech kúpia, pečivo podľa vlastného výberu, ovocie podľa vlastného výberu, oriešky na desiatu podľa vlastného výberu a pod.
Tip: Ak dávate deťom na pitie rôzne kupované sirupy, máme pre vás návod, ako pripraviť chutný a zdravý sirup s plodov nazbieraných v lese v kríkoch. Je to aj výborná prechádzka, do ktorej sa deti radi zapoja. Viac v našom podcaste V kríkoch.