Životný štýl

Silvestrovské jednohubky

jednohubky

Keď sa povie jednohubky, najskôr si predstavíme ľudí v ligotavých slávnostných šatách, ženy čerstvá trvalá, muži hladko oholení, dobre naladení a nebezpečne krásni, šampanské, no a na stole strieborné podnosy a na nich tie jednohubky. Inými slovami povedané – rožka nakrájané na kolieska, ozdobené po pansky šunkou, kúskom vajíčka, syrom, možno rajčinkou a čerstvou petržlenovou vňaťkou. A samozrejme, prepichnuté špáradlom.

Toto je proste obraz, ktorý mám z detstva. Odvtedy ubehlo veeeeľa času a ja som jednohubky dlhšie nejedla, ale sledujem okolo seba trend návratu k retro veciam, či už slaným alebo sladkým.

A v dnešnom podcaste si teda dáme reč o jednohubkách. Praktickom jedle na jeden hlt, ktoré sa super hodia na akcie ako je Silvester, nejaké stretko pri víne a podobne.

Tohtoročný Silvester asi nebudeme oslavovať ako po minulé roky. Žiadne veľké a divoké party sa konať nebudú, ale to nikomu nebráni v tom, aby si doma nespravil malú hostinu a oslávil vo svojej bubline koniec tohto trochu bizarného roka.

História

Jednohubky sa fajnovo volajú canapés, po anglicky Finger food. Ich pôvod siaha až do 18 storočia do Francúzka. Slovo canapé znamená vlastne diván, pohovka a to nám už aj čosi naznačuje o jednohubkách. Boli to pôvodne malé „zájedky“, ktoré si dámičky hryzkali, keď sedeli na kanape, popíjali čaj z drahého porcelánu a debatovali. Pôvodne šlo o tenké plátky opečeného chleba, zdobené rôznymi slanými vecami.

V Amerike, počas prohibície v 20-tych rokoch minulého storočia ľudia organizovali na tajňáša stretnutia, počas ktorých popíjali a popri tom sa žiadalo niečo na zobnutie, takže si k pitiu pripravovali aj nejakú drobnosť.

Long story short, my sme tieto zvyky prebrali a teda vždy keď sa zíde viac ľudí, ktorí majú v pláne popíjať, zvykne sa k tomu zajedať niečo drobné, v podobe jednohubiek.

Silvester

Našim dnešným cieľom je dať vám návody, recepty a tipy na silvestrovské jednohubky v slanej aj sladkej podobe, nikto vám však nezakáže spraviť si ich kedykoľvek aj mimo Silvester. My tu, v našej kuchyni, totižto veríme a dúfame, že čoskoro sa situácia uvoľní a ľudia si budú môcť opäť vychutnávať spoločnosť a dobré jedlo aj pitie.

jednohubky

Slané jednohubky

Móda sa mení aj v gastronómii a populárne sú aj zvyky z iných krajín. Ak radi skúšate niečo nové skúste preto googliť pre inšpiráciu nie len obložené chlebíčky, alebo jednohubky. Zaraďte aj slovíčka ako kanapky, pinchos, tapas, finger food, charcuterie board – je to delikátna zmes údenín, syrov, zeleniny, orieškov, ovocia, olív, pečiva a aj krekrov, ktoré si potom hostia môžu namáčať do dipu.

Na charcuterie board vám stačí väčšia drevená dosku (aj tá na krájanie) a na ňu naložíte na ňu všetko čo doma v špajzi nájdete. Všetko spolu to potom vytvorí prekvapujúcu súhru chutí a farieb. Vôbec sa nebojte kombinácie údenín, syrov, ovocia, zeleniny a zaváraniny. Začnite klasickou šunkou, papričkami plnenými mäkkým syrom, jablkami, hruškami. Každý si môže brať malou vidličkou, na čo má práve chuť.

Tipy na údeniny / aspoň tri druhy: šunka od kosti, salámy, parmská šunka, klobáska

Tipy na syry / aspoň tri druhy: Ementaler, modrý plesňový syr, hermelín, gorgonzola, čerstvý ovčí syr

Ovocie: hrozno, hrušky, jablká

Zelenina: šalát, rukola, cherry paradajky, uhorky, paprika, stopkový zeler

Orechy a sušené ovocie

Pečivo: Rustikálne chleby, krekry, hotové bruschety, Grissini

Užitočné tipy / Čo by ste mohli využiť:

– hotové lístkové cesto: rýchle slané rolády, bryndzová, syrová

– kornútky: nátierky a syrové šaláty môžete servírovať aj v kornútkoch

– poháriky: všetko čo je na tanieriku, môže byť aj v poháriku + špáradlá, malé vidličky, pripravte mix syrov a paradajok, navrch jogurtovo syrový dip, alebo ochutenú majonézu

– špajle: môžete na ne napichať cherry paradajky, malé mozzarelly a olivy

– šipsy a salsy

– bylinky čerstvé – dekor, podporujú trávenie

– nátierky: môžete mať vopred hotové, alebo už aj natreté jednohubky a len ich v priebehu večera zapekať, osvedčené sú najmä syrové a bryndzové – budú chrumkavé

Sladké jednohubky

Aj keď slané jednohubky sú asi to prvé, čo človeka napadne, prečo to trochu neprestriedať a nepripraviť aj sladké dobroty? Dnes už dokonca na mnohých svadbách podávajú tzv. banketové dezerty, čiže mini dezertíky – jednohubky.

Ich výhodou je, že toho môžeme pochutnať oveľa viac než v prípade klasických dezertov, lebo z jednohubiek sa hneď neprejeme a nenaplníme. Človek má potom aj menej výčitiek a to tiež niekedy zohráva úlohu pri vychutnávaní si jedla.

Poďme teda rozprávať o konkrétnych sladkostiach na jedno zbodnutie.

Ja osobne odporúčam nasledovné veci – chutné, praktické, rýchle, enormne variabilné a vaším hosťom, ak nejakých budete mať, padnú sánky.

Guľky všehodruhu:

  • Rumové, perníkové, orechové guličky – spotrebujeme do nich zvyšky vianočných koláčov, perníkov a pod. Postup je jednoduchý: do misy namrvíme všetko to, čo ostalo po Vianociach, je to síce jedlé, ale nikto to už nechce, suché aj krémové veci, pridáme 2 PL kakaa, šťavu z zaváraných čerešní alebo višní, trochu rumu a premiešame to a vytvoríme guľky, do stredu ktorých vložíme zaváranú čerešňu alebo višňu. Guľky potom vygúľame v strúhanom kokose, dáme do papierových košíčkov a fertig Mariška.
  • Staršie perníky a medovníky môžeme ľahko spracovať do tzv. marlenkových guličiek. Perníky nastrúhame alebo namrvíme, zmiešame ich s trochou čerstvého syra a cukru, vyformujeme guličky a tie obalíme v opražených pomletých orieškoch.

Mini cheesecake:

Jeden by povedal, že načo sa babrať s mini cheesecakom? Postup na tieto sladké jednohubky je však úplne jednoduchý. Na spodok použijeme sušienky /a kľudne do nich môžeme opäť primiešať suché zostatky z Vianoc/, tie zmiešame s roztopeným maslom a natlačíme na dno plechu, ktorý má vyššie okraje. Na to nalejeme tvarohovú plnku z pol kila tvarohu a 250 g čerstvého syra, osladíme cukrom, dochutíme citrónovou kôrou a dáme piecť na 160 stupňov (ideálne parný režim). A potom nakrájame na malé kúsky, ozdobíme šľahačkou a napr. jahôdkou a vybavené.

Podobným spôsobom môžeme pripraviť akýkoľvek rez – zákusok na plech a buď ho nakrájať na kocky alebo povykrajovať do tvaru tortičiek a zvyšky koláča použiť na skôr spomínané guľky. Ja som tatko robila Opitého Izidora alebo Sacherku.

Košíčky:

Toto je veľmi vďačný recept, pretože sa dá neskutočne varírovať. Z bežného vanilkového alebo kakaového lineckého alebo medového cesta spravíme košíčky – cesto natlačíme do formičiek a upečieme na 180 stupňoch asi 12 minút. Košíčky sa dajú predpiecť aj pár dní vopred.

Hotové košíčky potom plníme – buď čokoládovou ganache plnkou, šľahačkou s mascarpone, pudingovou plnkou a pod. Ozdobiť ich môžeme potom ovocím, strúhanou čokoládou, orieškami a pod.