Ako súvisí hokej alebo iný národne obľúbený šport s kuchyňou? Ako ovplyvňujú gazdinky z kuchyne hokejové a športové dianie a výkony v danej krajine? Veľmi!
Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
1/ Po prvé, keď sa dobre a správne nenaješ, len ťažko podáš nejaký výkon!
2/ Sledovať hokejový zápas v dobrej spoločnosti s dobrým jedlom a nápojom je úplne iná kvalita, než len tak na sucho.
Túto tému sme plánovali dlhšie, ale po včerajšku je trochu rozpačitá :-))) Nazvime teda včerajší duel so Švajčiarmi malým zaváhaním :-)))
Ako je to Miška u vás? Sledujete hokej, futbal, cyklistiku, alebo tenis doma spolu, alebo nebodaj so susedmi, alebo v inej väčšej spoločnosti?
Pečieš k tomu niečo?
My áno. Dáme si väčšinou pivo a tipy na chrúmanie sú tu:
– Domáce zemiakové čipsy:
- Klasické, na oleji sprudka opečené nakrájané kolieska zemiakov. Podávajte s hrubozrnnou morskou soľou. Podávajte s jednoduchou cesnakovou majonézou, alebo cesnakom ochutenou kyslou smotanou.
- Zemiaky pečené v rúre aj so šupkou, s olejom a koreninami. Podávajte ešte horúce s dresingom alebo salsou.
- Zemiaky nakrájané na štvrťky, pečené v rúre úplne na sucho, bez oleja, vody, soli… Krásne sa nafúknu a zhnednú. Do misy ich dajte až po upečení a potom pokvapkajte olivovým olejom a osoľte a okoreňte. Sú fantastické.
– Domáce zeleninové čipsy
- Rovnako ako zemiakové čipsy, môžete ich piecť s olejom, alebo na sucho a potom dochucovať. Ten druhý spôsob je zdravší, ale rovnako chutný.
- Skvelo chutí mrkva, paštrnák a batat, dokonca aj zeler.
- Veľmi sa k ním hodí aj jemne sladká a pikantná omáčka ázijského typu.
- Môžete vyrobiť aj arašidovú omáčku, aká sa podáva k ázijským ryžovým rolkám.
– Cuketové kolieska s parmezánom
- Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia. Cuketu umyte, nakrájajte na kolieska a poukladajte na papier na pečenie. Pokvapkajte olejom a posypte strúhaným parmezánom.
– Parmezánové rýchle čipsy
- Parmezán nastrúhajte a na suchej panvici bez oleja pečte malé kôpky syra. Za chvíľočku sa parmezán jemne roztopí a kôpka sa spojí do chrumkavej syrovej oplátky. Doporučujeme k poháru bieleho vína. Toto je skôr tip pre dámy, ktoré fandia hokeju 🙂
– Tyčinky zo staršieho pečiva
- Pečivo nakrájame na kolieska, alebo „paličky/tyčinky“ a dáme na plech na papier na pečenie. V miske premiešame olivový olej s pretlačeným cesnakom a soľou a zmesou potrieme pečivo. Dáme piecť na pár minút, podľa veľkosti nakrájaného pečiva.
- Počas zápasu budete zaručene proces opakovať 🙂
– Salsa
- Paradajkový základ: vhodné korenia – bazalka, oregano, tymián, provensálske bylinky, čili, lyžička smotany
- Smotanový základ: vhodné korenina – cesnak, soľ, dijón, oliváč, cibuľka, uhorka
- Orieškovo olejový základ: vhodné korenina – sójová omáčka, čili
– Salsa a vege sticks
- Ide o aj úplne zdravo! Tyčinky z mrkvy, uhorky a čoho ľúbite a k tomu nátierka, alebo salsa!