Životný štýl

Recepty k hokeju

recepty

Ako súvisí hokej alebo iný národne obľúbený šport s kuchyňou? Ako ovplyvňujú gazdinky z kuchyne hokejové a športové dianie a výkony v danej krajine? Veľmi!

Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:

1/ Po prvé, keď sa dobre a správne nenaješ, len ťažko podáš nejaký výkon!

2/ Sledovať hokejový zápas v dobrej spoločnosti s dobrým jedlom a nápojom je úplne iná kvalita, než len tak na sucho.

Túto tému sme plánovali dlhšie, ale po včerajšku je trochu rozpačitá :-))) Nazvime teda včerajší duel so Švajčiarmi malým zaváhaním :-)))

Ako je to Miška u vás? Sledujete hokej, futbal, cyklistiku, alebo tenis doma spolu, alebo nebodaj so susedmi, alebo v inej väčšej spoločnosti?

Pečieš k tomu niečo?

My áno. Dáme si väčšinou pivo a tipy na chrúmanie sú tu:

– Domáce zemiakové čipsy:

  • Klasické, na oleji sprudka opečené nakrájané kolieska zemiakov. Podávajte s hrubozrnnou morskou soľou. Podávajte s jednoduchou cesnakovou majonézou, alebo cesnakom ochutenou kyslou smotanou.
  • Zemiaky pečené v rúre aj so šupkou, s olejom a koreninami. Podávajte ešte horúce s dresingom alebo salsou.
  • Zemiaky nakrájané na štvrťky, pečené v rúre úplne na sucho, bez oleja, vody, soli… Krásne sa nafúknu a zhnednú. Do misy ich dajte až po upečení a potom pokvapkajte olivovým olejom a osoľte a okoreňte. Sú fantastické.

– Domáce zeleninové čipsy

  • Rovnako ako zemiakové čipsy, môžete ich piecť s olejom, alebo na sucho a potom dochucovať. Ten druhý spôsob je zdravší, ale rovnako chutný.
  • Skvelo chutí mrkva, paštrnák a batat, dokonca aj zeler.
  • Veľmi sa k ním hodí aj jemne sladká a pikantná omáčka ázijského typu.
  • Môžete vyrobiť aj arašidovú omáčku, aká sa podáva k ázijským ryžovým rolkám.

– Cuketové kolieska s parmezánom

  • Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia. Cuketu umyte, nakrájajte na kolieska a poukladajte na papier na pečenie. Pokvapkajte olejom a posypte strúhaným parmezánom.

– Parmezánové rýchle čipsy

  • Parmezán nastrúhajte a na suchej panvici bez oleja pečte malé kôpky syra. Za chvíľočku sa parmezán jemne roztopí a kôpka sa spojí do chrumkavej syrovej oplátky. Doporučujeme k poháru bieleho vína. Toto je skôr tip pre dámy, ktoré fandia hokeju 🙂

– Tyčinky zo staršieho pečiva

  • Pečivo nakrájame na kolieska, alebo „paličky/tyčinky“ a dáme na plech na papier na pečenie. V miske premiešame olivový olej s pretlačeným cesnakom a soľou a zmesou potrieme pečivo. Dáme piecť na pár minút, podľa veľkosti nakrájaného pečiva.
  • Počas zápasu budete zaručene proces opakovať 🙂

– Salsa

  • Paradajkový základ: vhodné korenia – bazalka, oregano, tymián, provensálske bylinky, čili, lyžička smotany
  • Smotanový základ: vhodné korenina – cesnak, soľ, dijón, oliváč, cibuľka, uhorka
  • Orieškovo olejový základ: vhodné korenina – sójová omáčka, čili

– Salsa a vege sticks

  • Ide o aj úplne zdravo! Tyčinky z mrkvy, uhorky a čoho ľúbite a k tomu nátierka, alebo salsa!