Jarné vitamíny nám pomôžu prekonať jarnú únavu. Kedy začína jar? V marci, tak nás to učia v škole. Pre mňa sa však vždy začalo zjarnievať v okamihu, keď spod listov, prípadne ešte aj spod zvyškov snehu začali vykúkať snežienky. A hneď po nich ďalšie zelené veci. Dnes teda zahajujeme jar aj u nás, v podcaste Z KUCHYNE a trochu sa virtuálne poprechádzame po prírode, aby sme tam našli vzácne vitamíny. Vitamíny, ktoré po zime potrebujeme doplniť, aby sme sa dobre naštartovali do nového obdobia.
Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
Komu sa zelení, tomu sa nelení
Áno, známe porekadlo znie naopak, ale nám s k dnešnej téme práve hodí táto formulácia. Vďaka zeleným rastlinkám, ktoré sú nám v tejto skoro jarnej sezóne k dispozícii, si môžeme “boostnuť” naše zdravie a energiu. Nebudeme podliehať jarnej únave a budeme plní sily.
V dnešnom podcaste sme sa teda rozprávali o tom, ktoré rastlinky a bylinky, šalátiky a lístočky treba teraz na sklonku zimy konzumovať, aby sme boli zdraví a silní.
O čom dnes bude reč?
Dnes vás prevedieme krásnou zelenou flórou:
- medvedí cesnak
- polničkový šalát
- púpava
- žihľava
Dozviete sa, v čom je sila týchto rastlín a zároveň vám dáme praktické tipy, návody a recepty, čo sa z nich dá v kuchyni spraviť.
Vypočujte si náš podcast a prihláste sa k jeho odberu. Nájdete nás na všetkých podcastových platformách a odberom budete mať istotu, že vám ani jeden podcast neujde.
Námety na recepty z prvých jarných bylín
Ak vás táto téma zaujala, potom máme pre vás (okrem receptov spomenutých v podcaste) aj výber našich naj receptov z prvých jarných bylín.
Medvedí cesnak
Čo by ste povedali napríklad na takú chlebov polievku z medvedieho cesnaku? Chlebová polievka z medvedieho cesnaku: 150 g celoražného chleba nakrájame na kocky, na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájané dve cibule, pridáme kúsky chleba a spolu to restujeme. Zalejeme zeleninovým vývarom a povaríme 15 min. Nakoniec pridáme nasekaný medvedí cesnak, ponorným mixérom to vymixujeme a podávame.
Jedným zo spôsobov, ako uchovať medvedí cesnak na dlhšie je pripraviť si soľ z medvedieho cesnaku. Soľ z medvedieho cesnaku: 1 kg soli, väčší zväzok medvedieho cesnaku, 1 cibuľa, 1 PL čerstvo namletého čierneho korenia, prípadne chilli. Nakrájanú cibuľu, korenie a nasekaný medvedí cesnak rozmixujeme na kašu ponorným mixérom, zmiešame so soľou a necháme 24 hodín odstáť. Potom soľ nasypeme na plech a dáme do rúry na 40 stupňov pri otvorených dvierkach sušiť. Potom ešte soľ preosejeme cez sito, aby sme sa zbavilu väčších častí a uskladňujeme v tme, aby si soľ uchovala peknú farbu.
Recepty z medvedieho cesnaku od Moniky z Lapetit
Slaný závin s medvedím cesnakom
Jednoduché lístkové taštičky s plnkou z medvedieho cesnaku
Mrkvové pampúšiky s medvedím cesnakom
Polničkový šalát
Polničkový šalátik je najlepšie jesť ako šalát, ochutený nejakým dobrým dresingom, prípadne v kombinácii aj s inou zeleninou. Môžete si z neho pripraviť ale aj nasledovné šalátové vychytávky:
Štajerský polničkový šalát s teplými zemiakmi: Uvaríme 500 g zemiakov v celku, zlejeme ich a nakrájame na plátky. Polníček umyjeme, osušíme a prípadne natrháme na menšie zväzky. K zemiakom pridáme jeden pretlačený strúčik cesnaku, 6 PL oleja z tekvicových jadierok, 4 PL jablčného octu, trochu vody, soli, cukru a mletého čierneho korenia a dobre premiešame. Pridáme polníček, dosolíme. Servírujeme na tanieri, obložené natvrdo uvarenými vajíčkami nakrájanými na plátky.
Polničkový šalát s hruškami: 2 PL vlašských orechov nasekáme nahrubo a opražíme ich nasucho na panvici. Hrušky rozštvrtíme, odstránime jaderník a štvrťky ešte prekrojíme na polovicu pozdĺžne. Hrušky hneď premiešame s lyžicou citrónovej šťavy. Necháme chvíľu postáť. Medzitým si umyjeme o osušíme polníček. Na dresing si pripravíme 2 PL citrónovej šťavy, 2 ČL medu, soľ, čierne korenie a 4 PL orechového oleja. Šalát spolu s hruškami polejeme dresingom, posypeme orechmi a podávame.
Berlínsky rezeň s polničkovým šalátom
Aké iné bylinky si môžeme z jarnej lúky dopriať na tanieri?
Žihľava
Ďalšia jedlá jarná bylinka je žihľava. Rastie síce celoročne, ale najchutnejšia a najzdravšia je práve na jar. Je súčasťou čistiacich čajových zmesí a detoxikačných kúr. Vedeli ste, že zo žihľavy si pripravíte aj fantastickú polievku, prívarok, či šalát?
Pri príprave polievky a prívarku postupujeme podobne ako pri špenáte, či medveďom cesnaku. Všetky tieto jarné listy a byliny môžeme ostatne i kombinovať, či zmiešať všetky tri spolu. Žihľavu teda umyjeme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky a potom už len podusíme na cibuľke. Môžeme pridať zemiak a podusiť spolu, či smotanu na varenie, alebo vodu a hotovú do mäkka udusenú polievku či prívarok rozmixovať a dochutiť bielym jogurtom. Korenia používame ako pri špenáte, teda soľ, rascu, jemnučko čierne či biele korenie a cesnak. Mladé žihľavové lístky urobia tú pravú chuť Jarnej plnke. Pridávame ich podľa svojej obľúbenej receptúry na plnku k žemliam, vajíčku a mlieku.
Dôležitý je správny zber, žihľava rastie všade, zbierať by sme ju však mali len v čistom prostredí a to len mladé listy a alebo vrchné lístočky. Z čerstvej žihľavy si určite pripravte aj čaj, pripravte spomínané jedlá a zvyšok vysušte. Vysušenú žihľavu skladujte najviac rok. Optimálne užívanie žihľavy na detoxikačné účely je 3 krát denne šálka čaju počas jarnej kúry.
Žihľavové recepty pre zdravie
Púpava
Ďalšia všade a každému dostupná je púpava. Tento jarný, kvetom slniečku podobný kvet a bylina obsahuje vitamín C ale i horčiny. Čerstvé mladé lístky podporujú látkovú výmenu, znižujú krvný tlak, zlepšujú trávenie a podporujú tvorbu žalúdočných štiav, preto sa využívajú pri nechutenstve. Mladé lístky sa používajú na jar ako šalát. V malom množstve sa posekané listy púpavy pridávajú do polievok a omáčok. Jedlé sú aj púpavové kvietky, z ktorých sa s obľubou tradične pripravuje med, alebo sa používajú dekoračne na jarné šaláty. Výborné recepty z púpavy
Pri všetkých bylinkách platí jedno pravidlo
Zbierame len tie, ktoré poznáme a len ich zdravé a pekné časti. Najlepšie na lúkach a poliach vzdialených od ciest a diaľnic, do papierových vrecúšok alebo do košíkov. Ak sú na priamu spotrebu do šalátov, polievok, pesta, alebo na dekorovanie, zbierajte vždy len množstvo, ktoré spotrebujete.
3 tipy na jarné zeleninové jedlá:

30 minút, 4 porcie
Pesto: Veľká hrsť listov medvedieho cesnaku, alebo čerstvej bazalky, či iných byliniek. Ak použijeme medvedí cesnak nemusíte primiešavať iné bylinky, ani cesnak., 1 dcl olivového oleja, 1/2 ČL soli, 2 PL strúhaného pecorina, alebo parmezánu a 2 PL mletých vlašských či iných orechov.
500 g chladených hotových špeclí, alebo gnocchi, 4 PL olivového oleja, štipka soli
1. Cestoviny uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody podľa návodu a zlejeme. Pokvapkáme ich olivovým olejom.
2. Polovicu nasekaného medvedieho cesnaku, alebo iných byliniek, mleté orechy, strúhaný syr a olivový olej dáme do mixéra, prípadne použijeme tyčový mixér. Zmes pomixujeme a potom pridáme zbytok bylín. Bude sa nám to ľahšie mixovať do jemného pesta.
3. Podávame k uvareným cestovinám, špecliam, či gnocchi. Pesto z medvedieho cesnaku je výrazné a môžeme ho zjemniť lyžicou bieleho jogurtu.

15 minút, 2 porcie
1 plechovka cíceru, 1 PL tahini (sezamovej pasty), 3 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL citrónovej šťavy, 1 veľká hrsť jarných byliniek (mladý špenát, medvedí cesnak, alebo rukola, petržlenová vňať, koriander a podobne.) 1 ČL soli, štipka mletého čierneho korenia.
1. Sterilizovaný cícer zlejeme a rozmixujeme ponorným mixérom. Keď je zmes už hladšia pridáme, tahini pastu, olivový olej, citrónovú šťavu a soľ.
2. Do rozmixovanej cícerovej nátierky, teda hummusu pridáme umyté, osušené a nasekané bylinky a pretlačený cesnak.
3. Znovu dobre rozmixujeme. Hummus bude mať krásnu jarnú farbu a nádhernú vôňu a chuť. Podávame s opečeným chlebíkom, alebo zeleninovými sticks.
Do tretice…
Šošovica s vajíčkom netradične

30 minút, 2 porce
1 hrnček obľúbenej šošovice, 4 PL oleja, 1 strúčik cesnaku, štipka soli, čierneho korenia a rasce, 2 až 3 vajíčka, 2 pak choi kapustičky, alebo 1 menšia čínska kapusta, alebo 200 g ružičkového kelu
1. Šošovicu uvaríme s rascou vo vode (v pomere 1 diel šošovice : 2 diely vody) do mäkka. Solíme, až keď strukovina zmäkne.
Pozn.: Menšie druhy strukovín nie je potrebné vopred namáčať, ale na 15 minút môžeme namočiť. Vodu z namáčania zlejeme.
2. Do uvarenej šošovice pridáme trochu oleja, soli, čierneho korenia a pretlačený cesnak.
3. Vajíčka uvaríme na mäkko, cca 4 minúty a hneď ich ošúpeme.
4. Kapustičkám pak cho len odrežeme hlúbový tvrdý konček a prepolíme ich. Na rýchlo ich opečieme len olejom potretej panvici.
5. Podobne postupujeme aj s ružičkovým kelom, ten očistíme od vrchných lístkov. Čínsku kapustu nakrájame na širšie kolieska a opečieme ich na rýchlo na panvici.