Životný štýl

Prestieranie domáceho jedla

Prestieranie domáceho jedla

Prestieranie a servírovanie domáceho jedla s tzv. denný foodstyle majú svoj význam. Poznáte to, aj oči by jedli. A spoločné jedlo si zaslúži pozornosť venovanú aj estetike, pretože je to jeden z najkrajších rodinných rituálov. Spoločné jedlo je proste každodenná slávnosť.

Prestieranie a servírovanie domáceho jedla je každodenný rituál

Chtiac nechtiac aj z dôvodu pandémie sa vraciame ku kuchynským rituálom. Varíme viac doma, zároveň pomáhame deťom s učením. Kuchyne sa znovu stávajú živým miestom. Rodinné jedlo bol vždy jeden z najkrajších rodinných rituálov. Ale aj spoločné varenie, kedy mamám pomáhajú deti a babkám vnúčence malo vždy svoj význam. Pri takomto spoločnom verení a pečení ožívajú tradície a dievčatá, ale aj chlapci sa učia variť. Pri jedle zdieľame aj slová a emócie. Toto všetko má aj inú ako nutričnú hodnotu.

K spoločnému jedlu, k rituálu nedeľného obeda, ale aj bežnej dennej večere patrí aj estetika pokrmu a úpravy stola. Rozhodne by tam nemali byť mobily. Malo by byť pekne prestreté, o to sa môžu postarať slečny v rodine.

A môžeme pridať aj trochu umenia denného foodstylu. Teraz nemám na mysli, foodstyle pre fotografiu (prácu so svetlom a dekoráciami).

Prestieranie jedla a jeho “Foodstyle” je trochu ako módna prehliadka

Vyzdvihujeme hlavné rysy, farby, štruktúry. Oblečko z módnej prehliadky väčšinou nejde v rovnakej podobe aj na bežné nosenie. Rovnako je to aj pri Foodstyle a fotkách jedál. Neznamená to, že máte mať nastreté na spoločný obed s takým štýlom, akoé vyzerajú foto, ktoré obľubujeme.

Pri dennom / bežnom Foodstyle pracujeme hlavne so surovinami, ktoré sme použili v recepte. Dekorujeme ovocím, zeleninou, semiačkami, orieškami, koreninami a bylinkami, ktoré sme použili v jedle.

Čo je dovolené? Čo potrebujeme? Dovolené je všetko… kreativita a hravosť, ale jedlé dekorácie by nemali končiť v koši. Potrebujeme čerstvé suroviny, tie majú najkrajšie farby a vyzerajú najatraktívnejšie. Potrebujeme ostrý nôž, pretože s ním nakrájame suroviny na tenké, malé a kreatívne tvary. Potrebujeme korenia, jednozložkové, farebné a mažiarik. Nie zmesi už namletých hotových korením. Nemusí ich byť veľa. Obvykle stačí čierne, zelené a červené korenie. Borievky, rasca, majorán. Čili a limetky…

Dobré je nechať a pozorovať deti. Usporiadať mini workshop a nechať sa inšpirovať deťmi. Nepredpisujme im, ako a čo majú ozdobiť. Oni niekedy majú úplne iný uhol pohľad, úplne nový nápad.

Dôležité je pre akú cieľovú skupinu varíme a pripravujeme spoločné jedlo. Pred deti, pre dámy, pre kamošov, pre rodinu. Na nejakú sezónnu, alebo slávnostnú udalosť. Halloween, Vianoce, narodeniny a pod.

Niekoľko tipov na pekný Foodstyle domáceho denného jedla:

Bylinky, zelenina a ovocie evokuje zdravo.

Špajle, kornútky a veselé tvary sú vhodnejšie pre deti.

Plnší tanier, syry, omáčky evokujú plnotučnosť, bohatosť a sýtosť

Prázdnejší tanier, vzdušnejší foodstyle neodradia dámy, čo sledujú kalórie.

Rodinné jedlo a štýl nastretia pre mňa znamená skôr poctivé varenie a pečenie. Nie len minútkové recepty. Je to hlavne príprava nedeľného obeda a dlho varený vývar. Domáci koláč s čerešňami z našej záhrady, domáca torta na rodinnú oslavu a pod. Moja rodina sa nestravuje ani vegetariánsky, ani veľmi diétne. Máme radi aj mäso aj dobrý koláč. Význam slova esteticky vidím a zdravo vidím skôr v surovinách. Tie by mali byť vždy čerstvé a kvalitné.