Sezónne potraviny Zdravá strava

Na prechladnutie s varechou v ruke!

PRECHLADNUTIE

Sople, kašle a chrchle sú tu! Vedeli ste, že okrem tradičných čajov a byliniek, ako napríklad materina dúška, sladké drievko, mäta, lipa, šípka, pamajorán robí divy aj dobré jedlo!

Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:

Na prechladnutie sa musí s varechou!

Nie len vírusy a chladné počasie neprospievajú zdraviu. Je to aj stres, preťaženie a strach, ktoré nám môžu podlomiť kolená a v kombinácii s chrípkovou sezónou viesť k ochoreniu. Niekedy je teda pri prvých príznakoch prechladnutia, či virózy dobré hodiť sa na gauč s dekou a horúcou pikantnou ázijskou polievkou. K tomu si pustite obľúbený seriál a relaxujte. Lebo verte aj gauč, deka a horúca ázijská polievka, medový čaj, alebo varené víno plné klinčekov a škorice, majú tiež terapeutické účinky.

Pozrime sa na to s citom kuchárky:

Tekvica: pre niekoho nezaujímavá potravina, používaná ako základ polievok, omáčok. Ale je plná vlákniny a karoténov s antioxidačnými účinkami. Krémové tekvicové polievky s čili, kurkumou, čiernym korením a pod. prehrejú telo i dušu.

Jablká a hrušky: Vyskúšajte podávanie na teplo. Pripravte jednoduché pyré, kompóty, detské výživy so škoricou a klinčekom. Podávajte ich deťom v miske k rozprávke, dajte im vankúšik vysoko pod hlavu a urobte porciu aj pre seba.

Slivky: Sú známy zdroj vlákniny, „črevný biotop“- mikroflóra zbožňuje slivky. Pyré, teplé kompóty so škoricou a klinčekom, sušené slivky sú zdravá dobrota.

Cibuľa a cesnak: Sú zdrojom látok na dobrú imunitu, cesnak je prírodné antibiotikum, má protivírusové a antibakteriálne účinky, najviac však v surovom stave.

Cibuľa prerezaná v izbe provokuje lepšie vylučovanie hlienov z tela. Cibuľový sirup – ten tiež skvelo pomáha podráždenému hrdlu a uľahčuje vykašliavanie.

Zázvor: Pikantný zázvor je vhodný proti prvým príznakom chrípky. Má protizápalové účinky, ktoré znižujú horúčku. Nakrájať na malé kúsky  a zaliať horúcou vodou, nechajte vylúhovať a môžete ochutiť medom alebo citrónom. Alebo si pripravte zázvorový shot, tak že nakrájate zázvor na malé kúsky a rozmixujete ho s citrónovou šťavou. Potom prepasírujte cez sitko, pridajte ešte citrónovú šťavu a veľa medu. Prelejte do fľašiek a pite po malých “panáčikoch” 🙂

Kapusta: Bohatý zdroj vlákniny, C vitamínu, najlepšia v surovom, či kvasenom stave.
Mäso možno nie je najlepší tip oslabenom organizme, ale tradičná dlho pečená hus s kyslou kapustou, rovnako dlho varené vývary a teplo a vôňa v dome sú blaho pre upchatý nos a zimomravé telo pri nádche 🙂

Problém však je, keď ochorie gazdiná!!! Vtedy si pripravte aspoň hrianku s cesnakom a medový čaj.

Med: Med je súčasťou liečby už tisíce rokov. Je antibakteriálny, pomáha s hojením rán a pri nádche a infekciách. Nájdete ho v mnohých liekoch a doplnkoch výživy. Je bohatý na antioxidanty, dobre sa skladuje. Najlepší je med surový napríklad v klasickom mrkvovo medovo citrónovom šaláte. Ale aj ráno lyžička medu do čaju, do ovsenej kaše a pod.

Vyskúšať môžete aj korenené a medom sladené nápoje s horúceho mlieka, najmä u mladých dnes populárne Chai latte, kurkumové mlieko, zlaté mlieko