Sezónne potraviny

Naučte sa kombinovať šaláty a dresingy

Čo znamená, variť a jesť sezónne? Znamená to, že obsah nášho nákupného košíka a tiež chladničky, či hrnca by nemal byť na jeseň, v zime, na jar a v lete rovnaký. Naučte sa niekoľko základných dresingov a pár obľúbených kombinácii zeleniny.

Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:

“A nebude to nuda?”, pýtajú sa mnohí. Čo máme variť na jeseň a v zime, keď končí letná hojnosť, alebo už čerstvé nie je vôbec nič? To si povieme na jeseň.V lete je to jasné… Prázdninové letné počasie mení aj naše stravovacie návyky a chúťky.

Mnohí uprednostníme rýchly obed, či večeru na studeno, pred klasikou vo forme teplej polievky a sýteho druhého chodu, čo sa hodí viac do chladných dní. Prípravu sviežich šalátov a studených večerí uprednostnia pred saunovým zážitkom pri sporáku aj gazdinky. Nemajte pre to výčitky. Je to prirodzené a zdravé aj pre ľudské telo. V lete je aj na Slovensku z čoho vyberať… chrumkavé listy rukoly, špenátu, polníčka, ľadového šalátu, listy čakanky, kučeravých lolo roso alebo lolo bianco, či iných šalátov stačí skombinovať s paradajkami a obľúbeným bielym syrom a rýchly obed alebo večera je hotová aj bez varenia, čo v lete oceňujeme.

Ak máte pocit, že sa opakujete, máme pre vás pár tipov. Naučte sa kombinovať šaláty a dresingy, pridajte k tomu malé šalátové dekorácie ako jedlé kvietky, orieškové lupienky či trochu exotiky v podobe jadierok z granátového jablka.

Naučte sa niekoľko základných dresingov a pár obľúbených kombinácii zeleniny. Kombinácie môžu byť rôzne, vytvorte si aj vaše obľúbené.

Niekedy niet nad klasiku, ako Grécky šalát, Šopský šalát. My vám ponúkame naše inšpirácie, ktoré obstoja ako samostatné jedlo, pre hladnejších napr. s toustom. V lete sú však tiež obľúbené aj prílohové jednozložkové šaláty ako uhorkový, či paradajkový.

V lete chladíme, v zime zohrievame. V lete potrebuje organizmus chladiť, čo sa deje práve zvýšeným príjmom ovocia a zeleniny, pretože majú veľký podiel vody.

Dobrým príkladom je uhorka a chladené uhorkové Tzatziky s bielym jogurtom.

Uhorky nemusíme ani šúpať, iba ich poriadne umyjeme a nastrúhame. Pridáme obľúbený biely jogurt, olivový olej, soľ a trošku mladého cesnaku a čierneho korenia.  Podávame s hriankami a prípadne olivami na miske.

Tipy na chutné dresingy:

Základný dresing:

  • 3 až 5 PL olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • soľ a čierne korenie + “vyšší level” 1 PL dijónskej horčice

Gurmánsky / Mediteránsky dresing:

  • 5 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • na jemno nakrájaná petržlenová vňať
  • na jemno nakrájaná mladá cibuľka
  • na jemno, na malé kúsočky, nakrájaný veľký šampiňón, alebo niekoľko kapár, či olív
  • 1 PL dijónska horčica
  • 1 PL med

Dresing pripravíme vymiešaním v miske, alebo jednoduchým pretrepaním v uzavretom menšom zaváracom pohári.

Proteínový dresing aj pre vegánov:

  • 3 PL olivový olej
  • do 100 g mandlí alebo arašidov či píniových orieškov / opražené na sucho
  • 3 PL vody
  • šťava z 1 citróna alebo 2 PL malinový ocot
  • soľ a čierne korenie

Mandľové lupienky alebo oriešky dáme na panvicu a na sucho zľahka opražíme. Dáme do mixéra (môžeme použiť aj ručný) spolu s vodou, olivovým olejom, šťavou z citróna a soľou. Rozmixujeme na hladkú smotanovú zmes a nalejeme na premiešaný šalát. Podávame vychladené.

V každom dresingu môžeme citrónovú šťavu nahradiť podľa chuti balzamikovým, vinným, jablčným, malinovým či iným obľúbeným octom.

Jogurtovo citrónový dresing:

  • 100 g bieleho jogurtu
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • kôra z polovice citróna
  • soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvá medovka

Do misky vložte všetky suroviny okrem medovky a metličkou dobre prešľahajte. Medovku nasekajte najemno a zamiešajte do dresingu. Dresingom môžete ochutiť šalát alebo ho využiť ako dip na namáčanie zeleniny či grilovaného mäsa.

Klasický sladko kyslý dresing:

Stálica medzi zálievkami, osviežujúca letná zálievka.

  • 500 ml vody
  • 3-4 PL octu
  • 2-3 PL cukru
  • 1 lyžička soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia

Vo vode rozmiešajte všetky suroviny a nechajte rozpustiť. Zálievka je výborná na listový hlávkový šalát, alebo uhorkový šalát.

Dresing z plesňového syra / Elin recept:

  • 30 g syra s modrou plesňou (napr. Niva)
  • 50 ml majonézy
  • 100 ml kyslej smotany
  • citrónová šťava, soľ a mleté čierne korenie

V miske vidličkou roztlačte nivu, primiešajte majonézu, smotanu a cmar. Ochuťte citrónovou šťavou, pretlačeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením. Táto chuťovo výrazná zálievka sa výborne hodí k horkým šalátom, napr. k čakanke, rukole s vlašskými orechmi.