Taký bol dobrý, že by ho mohli na chlieb natierať, hovorí jedno staré príslovie. My tu máme dnes pre vás kopec dobrých vecí, ktoré sa dajú na chlieb natierať a hneď na úvod vám sľubujeme, že vám budú na naše nátierky slinky tiecť. Spravíme si dnes taký prehľad nátierkami, známymi aj menej známymi, určite však chutnými. Poďme teda natierať.
Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
Mrkvová maslová nátierka s kajenským korením a sušenými rajčinami
2 šalotky a 2 strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno a krátko podusíme na troške masla alebo olivového oleja. 30 g nasekaných sušených rajčín naložených v oleji a 350 g najemno nastrúhanej mrkvy tiež podusíme asi 8-10 miunút. Potom ich dochutíme soľou, korením a šťavou z polky limetky a necháme vychladnúť. Všetko zmiešame, pridáme 75 g zmäknutého a našľahaného masla a trochu kajenského korenia na spikantnenie.
Nátierka z červenej repy
300 g červenej repy ošúpeme a nasekáme v mixéri na malé kúsky, ako zrnká bulguru napr. 2 šalotky a 2 struky cesnaku podusíme do sklovita na olivovom oleji, pridáme repu a spolu ešte krátko podusíme. Prilejeme 75 mililitrov šľahačky alebo smotany na varenie a necháme na slabom ohni variť a redukovať tekutinu. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením, 1 lyžicou balzamika a na špičku noža mletých klinčekov pridáme. Túto zmes necháme vychladnúť a potom pridáme ešte asi 100 g krémového čerstvého syra a mletého nového korenia.
Nátierka z bielych fazúľ a cesnaku
1 dózu bielych fazúľ zlejeme, pridáme dva struky pečeného cesnaku, 3 PL olivového oleja, 2 Čl citrónovej šťavy a 2 ČL citrónovej kôry. Všetko zmixujeme dohladka v mixéri, dochutíme soľou, kajenským korením, čiernym korením. Podávame pofŕkané olivovým olejom a ozdobené lístkami tymiánu.
Paradjkovo-parmezánové maslo
Zmiešame 100 g mkkého masla, 50 g nastrhaného parmezánu a 30 g hustého pretlaku, pridáme 2 pečené cesnakové struky, 1 ČL citrónovej kôry a za lyžičku najemno nasekaných rozmarínových ihličiek, dochutíme hrubozrnnou soľou, čili a čiernym korením.
Šafránovo-hrušková maslová nátierka
1 ČL hrubozrnnej soli a na špičku noža šafránu rozmiagame v mažiari a rozmiešame s pár kvapkami vody. 1 veľku zrelú mäkk hrušku ošúpeme, zbavíme jaderníkov a podusíme do mäkka na troche masla. Potom ju popučíme vidličkou, pridáme šafránový mix, 2 ČL medu, môžeme kvapôčku hruškovice na prilepšenie. Dochutíme soľou, kajenským a nakoniec ešte primiešame 50 g mäkkého masla a celé necháme stuhnúť.
Bylinková nátierka zo syra Brie
125 g vyzretého mäkkého Brie syra nakrájame na kúsky, pridáme 50 g mäkkého masla, 50 g smotanového krémového syra, 1-2 ČL chrenu a všetko riadne premiešame. Potom ešte pridáme na dochutenie vločkovú soľ, mleté zelené korenie, nasekanú petržlenovú vňať, žeruchu na ozdobenie.
Mäsové nevege nátierky
Paštéta z kuracích pečení a višní
Na oliváči podusíme asi 50 g červenej nasekanej cibuľky. Pridáme 1 nasekaný cesnakový strúčik, podusíme.
Asi 150 g kuracích pečení krátko osmažíme na troche olivového oleja. Asi tak 3 minútky. Zalejeme 50 ml vína Marsala alebo iným likérovým vínom a povaríme asi 12 minút až štvrť hodinku. Potom to necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme to ponorným mixérom, pridáme mäkké maslo, asi 50 g, znovu to mixneme. Ďalej pridáme 2-3 PL višňového džemu (alebo brusnicového), soľ, kajenské korenie, trochu mletých klinčekov, 2 nasekané sušené borievky a prípadne trochu čierneho korenia. Necháme stuhnúť v chladničke, asi 2-3 hod. A podávame.
Záver:
Dobrá nátierka nikdy nie je zlá. Vďaka nej sa z nudného chlebíka stane gurmánsky zážitok. Na raňajky, na večeru, na moderný sendvičový obed, pre návštevu, na piknik, na brunch, na výlet….proste všade. Nátierky sa zídu takmer v každej situácii.
Zhrnutie našich dnešných nápadov a receptov nájdete na stránke zkuchyne.sk, kde si môžete vypočuť náš dnešný podcast ešte raz. Sledujte aj instáč a Facebook, kde tiež pridáme nejaké vizuálne motivácie natierať.