Uncategorized

Koložvárska kapusta alebo moje najobľúbenjšie jedlo

Koložvarska kapusta

Koložvárska kapusta je najobľúbenejšie jedlo môjho muža. Každý z nás má nejaké najobľúbenejšie jedlo a nedá naň dopustiť. Domáce mamine či babkine jedlá a recepty sú vždy tie najlepšie. Téma, moje najobľúbenejšie jedlo, je téma, ktorá oživuje spomienky a vracia nás do detstva a mladosti. Je to téma, ktorá dotvára domov. Keď som bola mladšia a vracala som sa zo zahraničia, vždy sa ma mama pýtala, čo mi navarí. Teraz sa to pýtam ja mojich detí.

Moje najobľúbenejšie jedlo

Keď sa vracia syn zo zahraničia, obvykle sa u nás varí perkelt, ale aj poctivý vývar s domácimi rezancami, ktoré mi stále robí mamina. Dokonca aj jedlá, ktoré nepatria medzi najobľúbenejšie u mojich detí, ako kapustnica, boli na Vianoce očakávané, pretože jednoducho dotvárajú úplnosť tohto rodinného času. Mnohí nie ste zrodení pre život v kuchyni a čas v nej, je pre vás utrpením. Tento podcast však venujeme aj vám, aby sme vás posmelili. Vedzte, že keď varíte a prestierate pre rodinu, či priateľov, možno práve vytvárate niečo vzácne, na čo sa budú neskôr vaše deti tešiť, a čo im navodí pocit šťastia a domova. Tak hor sa do príprav víkendového menu a užite si spoločnú chvíľu pri stole.

Vety v debate o „naj jedle“ obvykle začínajú slovami: „moja mama…“, alebo „moja babka…“. Niekedy dokonca aj: „Ale moja mama…!“ Niekedy sa z takéhoto porovnávania môže vykľuť aj hádka 🙂

Ako sa napríklad u vás varí guláš? Pol bravčové, pol hovädzie? S paprikou a paradajkou, alebo na víne s koreňovou zeleninou?

A čo perkelt? So smotanou na varenie, so šľahačkou, či dokonca kyslou smotanou? S haluškami, alebo s kolienkami? V podcaste sa dozviete ako ho varí Michaela a ako ja 🙂 Tiež sa dozviete, aké sú naše obľúbené jedlá a čo by sme navarili návšteve. Jedno z tých “naj” jedál u nás doma je Koložvárska kapusta.

Koložvárska kapusta recept:

Na väčší plech:

1 kg kyslej kapusty

cca 600 g pikantnej klobásky na varenie (alebo kombinácia s mletým bravčovým mäsom)

200 až 250 g ryže

½ l acidka (kto je tradičnejší, použije smotanu na varenie)

1 kyslá smotana

olej

cibuľa

rasca, červená paprika, bobkový list

V jednom hrnci udusíme kapustu na cibuľke. Dusíme ju s bobkovým listom a rascou.

V druhom hrnci udusíme ryžu.

V treťom udusíme mäso so soľou, rascou a korením. Na záver pridáme červenú papriku. Alebo jemne orestujeme nakrájanú klobásku.

Do plechu navrstvíme udusenú kapustu, na ňu udusenú ryžu (skôr lepkavú, ako sypkú), na ryžu mäso a / alebo klobásku a posledná vrstva bude kapusta.

Plech zalejeme acidkom a na vrch rozotrieme smotanu.

Dáme piecť do rúry na cca 40 minút na 180 stupňov Celzia. Posledných pár minút použijeme funkciu gril, aby bol povrch pekne zapečený.