Kuchárske knihy a relácie o varení máme všetci radi. Súťaží a šou o varení, gastronomických cestopisov a profilov šéfkuchárov je veľa. Podmienkou úspechu je takmer vždy, že hlavný protagonista musí byť skvelý kuchár, ktorý rozumie remeslu, a je tak trochu „showman“. My vám prinášame prehľad tých, čo aktuálne valcujú Netflix a viete si ich pozrieť na internete.
Relácie o varení:
The Mind of a Chef
Inteligentná show o varení, od žiaľ zosnulej hviezdy a enfant terrible kuchárskeho sveta – Antony Bourdaina. Kombinuje gastronómiu, cestopis a históriu, ale dozviete sa aj, čo znamená prevádzkovať, manažovať zásobovať a napĺňať nie len jedlom, ale aj novými ideami ikonické reštaurácie. Relácia je postavená na osobnostiach.
Final Table: Uvádza charizmatický fešák Andrew Knowlton, ktorý pracuje 20 rokov v Bon Appétit – americký gastro mesačník. Gastronomická súťaž o vysokej gastronómii, v ktorej súťaží 12 párov svetových šéfkuchárov, aj Michelinských reštaurácií. Šou je zameraná je na popularizáciu národných gastronómií.
Chef‘s Table: Profily svetových šéfkuchárov. Napríklad v profile o talianskom šéfkuchárovi Massimo Bottura sa dozviete, čo sa stalo po zemetrasení v roku 2012 v Modene s 360 tisíc bochníkmi parmezánu.
Salt, Fat, Acid, Heat‘s: Samin Nosrat sa nezdá 🙂 Tak trochu buchtička, rozhodne nie modelka, ale myslím, že by s ňou hocikto rád strávil večer v kuchyni. Samin je americká šéfkuchárka a spisovateľka, má vlastný stĺpček v NY Times. Netflix dokumentárny seriál je nakrútený podľa jej vlastného bestselleru. A má to fakt šťavu! Ako zvládnuť tieto elementy, ktoré sú nositeľmi tých najkrajších kombinácií chutí.
Somebody Feed Phil: Je gastronomický cestopis, ktorý je vtipný, ale má aj informačnú hodnotu. Viete napríklad, že v Južnej Korei je komunita severokórejčanov, ktorí popularizujú národnú kuchyňu. A že pri stole v Kórei neexistuje poradie jedál, všetci jedia spolu a v rôznych kombináciách. Tieto relácie sú ďaleko od Fine Dining a mnohé popierajú francúzsku gastronómiu pre vyvolených a práve preto sú také šťavnaté a chutné.
Nailed it: Amatérski cukrári sa v súťaži potýkajú s profesionálnymi výzvami.
No Resrvations: Tiež od Antony Bourdaina má dokonca 2 x cenu Emmy.
Cestou necestou: Za zmienku určite stojí slovenský gastronomický seriál od roku 2015. Slováci dlhodobo žijúci v zahraničí sprevádzajú gastronómiou krajiny a reštauráciami, bufetmi, miestami, farmami a pod.