Pečenie

Náhrady pri pečení

pečenie

Prečo sa vlastne ideme baviť na tému Náhrady pri pečení? Prečo by sme chceli vlastne niečo nahrádzať? Dá sa každá surovina nahradiť? Je to fakt tak jednoduché?

Kliknite na ikonu nižšie a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:

Určite sa medzi nami nájdu mnohí, ktorí sa rozhodli zo svojho jedálnička vylúčiť niektoré druhy potravín. Dôvody sú rôzne, počnúc ľahšími potravinovými alergiami, cez rôzne intolerancie až po vážnejšie dietetické obmedzenia. My sme vám v dnešnom podcaste dali tipy a návody na to, ako nahradiť vybrané potraviny inými, či už menej kalorickými, zdravšími alebo neživočíšnymi.

Pozrieme sa bližšie na to, ako si poradiť s receptom, ktorý obsahuje pšeničnú múku, keď ste celiatik alebo nekonzumujete potraviny s lepkom, poradíme vám, ako menej sladiť alebo ako nahradiť v receptoch cukor (a či sa to vôbec v každom recepte dá). Ak máte laktózovú či nebodaj aj kazeínovú intoleranciu, aj tu vám vieme poradiť. A čo takto vajcia – môžete? Nemôžete? Viete akú plnia pri pečení funkciu a čím sa dajú nahradiť?

Na všetky tieto otázky vám zodpovieme v tomto podcaste, ktorý rieši tému Náhrady pri pečení.

Náhrady pri pečení – MÚKA

Pšeničná múka obsahuje lepok. A ten je tabu pre všetkých, ktorí majú celiakiu alebo gluténovú intoleranciu. Nahradiť ju akoukoľvek bezlepkovou múkou v niektorých receptoch môže fungovať, ale vo väčšine pôjde o trochu väčšiu alchýmiu.

Kde môžeme pšeničnú múku nahradiť bezlepkovou v pomere 1:1 bez rozmýšľania: kuchyni pri príprave jedál ako rezne, zelenina v trojobale, pri zahusťovaní, dokonca pri pečení v trenom alebo piškótovom ceste.

V ostatných prípadoch, pri pečení chleba a pečiva, kysnutého cesta, pri odpaľovanom ceste a podobne už treba trochu viac znalostí ako na to. Najjednoduchším spôsobom bude siahnuť priamo po receptoch na mieru šitých bezlepkáčom (na internete ich nájdete veľa, mi vám nižšie ponúkame zopár nápadov a odkazov na chutné bezlepkové dobroty). V nich použijete buď bezlepkovú múčnu zmes, ktorá je namiešaná tak, aby sa vám koláče a pečivo z nej podarili. Alebo môžete siahnuť po jednodruhových, prirodzene bezlepkových múkach, ktoré treba v správnom pomere namiešať a prípadne doplniť prírodným zahusťovadlom (ako guar, xantán, psýlium a pod.), ktoré nahradia funkcie lepku.

Zopár receptov bez lepku:

Bezlepkový “cous cous” šalát

Chrumkavé keksíky bez lepku

Bezlepkové medovníky z kukuričnej múky

Cottage pagáče bez lepku

Náhrady pri pečení - Perníky z kukuričnej múky
Náhrady pri pečení – Perníky z kukuričnej múky

Náhrady pri pečení – CUKOR

O cukre sa toho stále veľa píše. Buď ho milujeme, alebo ho nenávidíme. Buď je ok (v rozumných množstvách, alebo je to biely jed. Tak či onak, cukor sa dá nahradiť alternatívnymi sladidlami.

Obľúbeným sladidlom z prírody je med. Medom sa dá cukor nahradiť, ale nezbavíme sa tak glukózy. Výhodou medu však je, že celkovo je výživovo oveľa hodnotnejší a obsahuje vitamíny, minerály a enzýmy. Nahrádzať môžeme aj rôznymi sirupmi (napr. javorovým, agávovým, čakankovým a pod.), samotným ovocím (kto nepozná trik s pridaním rozmačkaného prezretého banánu do koláčov, nech sa prihlási). Okrem banánov môžete na dosladenie pečiva a koláčov použiť rozmixované hrozienka, jablká alebo napríklad aj tekvicové pyré z maslovej tekvice.

Sú však aj ďalšie triky. Vedeli ste, napríklad, že keď pridáte napr.do cesta trochu mletej škorice, chuť škorice vyvoláva podobný pocit, ako keby ste cesto osladili? Škorica sa rovnakým spôsobom môže využiť pri dochucovaní raňajkových kaší a pod. – a cukor môžete úplne vynechať. Podobný efekt má aj horké kakao – vyvoláva pocit sladkej chuti a trochu tak oklame naše zmysly.

Ak však hľadáte alternatívu k cukru, ktorá je vhodná pre diabetikov, potom by ste mali siahnuť po alternatívnych sladidlách ako je stévia alebo brezový cukor (xylitol).

Domáci fitnes Milky way dezert

Zdravé citrónové guličky z pšena sladené datlami

Malinový cheescake s kokosovým cukrom

MLIEKO a MLIEČNE VÝROBKY

Laktózová alebo kazeínová intolerancia nám nedovoľujú konzumovať mliečne výrobky živočíšneho pôvodu. Ale nevadí, nevadí, ľahko sa dajú nahradiť inými. Rastlinných mliek je dnes veľký výber – z mandlí, ryže, sóje a pod.. Kokosové mlieko poslúži pri nahrádzaní šľahačky, zakysané sójové nápoje nám zastúpia acidofilné mlieka a aj jogurty si vieme dnes kúpiť v rastlinnej podobe.

Horúca čokoláda s perníkovým korením

Tekvicový Cheesecake z tofu

Bezlepkové bezlaktózové čokoládové ježe

VAJCIA

Keď sa ideme rozprávať o tom, aké náhrady pri pečení sa dajú využiť, vajcia musíme spomenúť. Samotné vajce sa ráta medzi alergény a ak aj na vajce alergické nie sme, môžeme byť ešte vegáni. Ako potom nahradiť vajcia? Nápadov je viac, je len na vás, ktorý vyskúšate:

Ľanové semiačka: sú výborným spojivom, majú však orechovitú chuť a preto sa skôr hodia do celozrnných receptov alebo palaciniek či lievancov. Tofu ako náhrada vajec má neutrálnu chuť a najemno vymiešané môže nahradiť vajce. Sóda bikarbóna zmiešaná s octom alebo aj jablková šťava nahradia vajcia v keksíkových receptoch.

Ako náhrada za vaječný bielok vám poslúži aquafaba – poznáte? Viac sa dozviete priamo v našom podcaste.

Váš komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *