O čom je letné nepečenie? Komu by sa v lete chcelo tráviť čas v kuchyni, kde sa vie spraviť poriadne teplo? Lepšie je užívať si počasie niekde vonku, pri vode, alebo v tieni. Ale jesť treba. A aj mlsať. Teplo-neteplo. Tak sme si s Katkou sadli a tuho sme sa zamysleli nad tým, ako si zabezpečiť prísun dobrých a poctivých maškŕt bez pečenia. A našou odpoveďou nebude, zabehnúť na zmrzku alebo tak. Máme pre vás veľa nápadov na domáce, aj zdravé dobroty, ktoré si pripravíte bez pečenia a ktoré vás aj pekne osviežia.
Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
Letné nepečenie
Nepečené torty
Nepečené torty – áno, či nie? Niektorí ich majú radi, niektorí nie. Priznám sa, ja radšej tie pečené, ale mám zopár favoritov aj z tej druhej strany. Tiramisu, smotanová s jahodami a moja bazová bez pečenia – recept na ktorú nájdete na mojej stránke.
Krémy a moussy
Dezertíky v pohárikoch – to je Katkina doména. Počnúc pudingami, cez ovocno-šľahačkové poháre až po delikátne mousse – peny. Na uspokojenie sladkých chuťových pohárikov vedia tieto dezerty veľmi dobre poslúžiť. Čo je rovnako dôležité je, že nám nezaber veľa času pri príprave a častokrát sú úplne jednoduché.
Letné nepečenie – recepty
V podcaste sme vám sľúbili aj nejaké recepty, tak nech sa páči:
Banánová nepečená strieška
Potrebujeme asi 2 balíčky maslových sušienok (Bebe keksov), 250 ml šľahačky, 250 g jemného krémového tvarohu, kôru z 1 citróna, vanilkový cukor, kryštálový cukor, 4 plátky želatíny, asi 2-3 banány a horkú čokoládu na polievanie. Z alobalu si vyrobíme formu v tvare písmena V a ukotvíme ju v nejakej nádobe na pečenie, napr.vo forme na chlebíček alebo srnčí chrbát a pod. Do alobalovej formy naukladáme po okrajoch keksíky, ktoré vytvoria žľab v tvare písmena V. Pripravíme si plnku – v miske vyšľaháme tvaroh spolu so šľahačkou, vanilkovým a kryštálovým cukrom podľa chuti, citrónovou kôrou. Plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody, potom ich vyžmýkame, dáme do kastrólika, pridáme asi 2-3 PL zo šľahačkovo-tvarohovej zmesi a zahrievame a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Neprevárame. Rozpustenú zmes vlejeme di tvarohovo-šľahačkovej plnky a dobre premiešame. Časť plnky nanesieme do pripraveného keksového V-čka, do stredu uložíme ošúpané banány a zalejeme zvyškom plnky. Na povrch naukladáme potom kekse, aby sa uzavrel trojuholník. Takto pripravený dezert necháme pár hodín v chladničke, kým plnka úplne nestuhne. Potom ho vyberieme, polejeme roztopenou čokoládou, necháme ju stuhnúť a krájame na trojuholníkové plátky.
Cheesecaková rolka s jahodami
Nepečená cheesecaková rolka je nielen chutný, ale aj atraktívny dezert. Pripravíte si ju jednoducho – 200 g kakaových neplnených sušienok rozmixujeme na prach, potom k nim pridáme jeden zrelý banán a rozmixujeme spolu do kompaktnej hmoty. Na alobale alebo potravinárskej fólii túto zmes dlaňami roztlačíme na obdĺžnik, naň rozotrieme tvarohovú plnku, ktorý si pripravíme zmiešaním 200 g krémového tvarohu s 2 PL medu a 2 PL mäkkého masla. Asi v mieste jednej tretiny naukladáme pozdĺž celej strany obdĺžnika celé jahody a opatrne zrolujeme do rolády tak, aby jahody ostali v strede. Dobre zabalíme do fólie a necháme v chladničke stuhnúť. Potom krájame na plátky.