Naša dnešná téma – studená letná kuchyňa – je práve veľmi aktuálna. Prázdninové letné počasie mení aj naše stravovacie návyky a chúťky. Máme radi rýchlu prípravu jedla a ak je vonku tak horúco, ako toto leto, ideálne bez varenie. Nemajte pre to výčitky. Je to prirodzené a zdravé aj pre ľudské telo. V lete je aj na Slovensku z čoho vyberať… chrumkavé listy rôznych šalátov, biele syry, biele jogurty stačí skombinovať so zrelými paradajkami. Pripravovať môžeme studené polievky, nátierky, bruschetty, rolky, wrapy, chlebíčky a pod.
Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
Studená letná kuchyňa
Studené polievky vo farbách leta
Tekutiny treba a teplé polievky sa určite nikomu nechce v lete vyvárať, nieto ešte jesť. Ale je to aj praktickejšia alternatíva lepšie sa hodiaca do tohto obdobia. Napríklad také studené polievky, ktoré – okrem toho, že sú osviežujúce – sú aj zdravé, lebo si uchovávajú všetky vitamíny a dobré veci.
Skúste napríklad:
Gazpacho – španielska studená paradajková polievka
Jogurtová turecká polievka so šošovicou
Wrapy a rolky:
Využite tacos placky, pitta chlebíky, alebo ryžový papier, ktorý sa pripravuje len namáčaním vo vode. Do placiek zabaľte akúkoľvek zeleninu.
Viac tipov na konkrétne recepty nájdete tu.
Nátierky:
Dnes sme v našom podcaste vynechali tie najbežnejšie klasiky, aby sme vás nenudili a namiesto toho vám dáme tip na trochu zmeny. Čo by ste povedali na nátierku zo sušených paradajok, nátierku z karfiolu, hráškovú, rybaciu s bielym syrom, bryndzovú so špenátom….? V podcaste vám povieme, ako na to.
Studená letná kuchyňa na “zeleno”
Šaláty:
No a samozrejme, studená letná kuchyňa sa nezaobíde bez šalátov, ktoré nesmieme vynechať. K dobrému šalátu netreba veľa, stačí čerstvá zelenina (ideálne na slnku dozretá a lokálna) a celý kumšt je tak či tak v dobrom dressingu.
A aj na ne vám dáme návody:
Tipy na chutné dresingy:
Základný dresing:
- 3 až 5 PL olivového oleja
- šťava z 1 citróna
- soľ a čierne korenie + “vyšší level” 1 PL dijónskej horčice
Gurmánsky dresing:
- 5 PL olivového oleja
- soľ a čierne korenie
- šťava z 1 citróna
+ iné suroviny napr.:
- nasekaná petržlenová vňať
- nakrájaná bazalka
- na jemno nakrájaná mladá cibuľka
- na jemno, na malé kúsočky, nakrájaný veľký šampiňón, alebo niekoľko kapár, či olív
- 1 PL dijónska horčica
- 1 PL med
Dresing pripravíme vymiešaním v miske, alebo jednoduchým pretrepaním v uzavretom menšom zaváracom pohári.
Proteínový dresing aj pre vegánov:
- 3 PL olivový olej
- do 100 g mandlí, vlašských či píniových orieškov / opražené na sucho
- 3 PL vody
- šťava z 1 citróna alebo 2 PL malinový ocot
- soľ a čierne korenie
Mandľové lupienky alebo oriešky dáme na panvicu a na sucho zľahka opražíme. Dáme do mixéra (môžeme použiť aj ručný) spolu s vodou, olivovým olejom, šťavou z citróna a soľou. Rozmixujeme na hladkú smotanovú zmes a nalejeme na premiešaný šalát. Podávame vychladené.
V každom dresingu môžeme citrónovú šťavu nahradiť podľa chuti balzamikovým, vinným, jablčným, malinovým či iným obľúbeným octom.
Jogurtový dresing:
- 100 g bieleho jogurtu
- 1 PL citrónovej šťavy
- kôra z polovice citróna
- soľ a mleté čierne korenie
- čerstvá medovka, alebo pažítka, či bazalka
Do misky vložte všetky suroviny okrem medovky a metličkou dobre prešľahajte. Bylinky nasekajte najemno a zamiešajte do dresingu. Dresingom môžete ochutiť šalát alebo ho využiť ako dip na namáčanie zeleniny či grilovaného mäsa.
Pokračujeme s ďalšími nápadmi na dresingy
Klasický sladko kyslý dresing:
Stálica medzi zálievkami, osviežujúca letná zálievka.
- 500 ml vody
- 3-4 PL octu
- 2-3 PL cukru
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
Vo vode rozmiešajte všetky suroviny a nechajte rozpustiť. Zálievka je výborná na listový hlávkový šalát, alebo uhorkový šalát.
Dresing z plesňového syra
- 30 g syra s modrou plesňou (napr. Niva)
- 100 ml kyslej smotany, alebo jogurtu, či cmaru
- citrónová šťava, soľ a mleté čierne korenie
V miske vidličkou roztlačte nivu, primiešajte, smotanu alebo jogurt / cmar. Ochuťte citrónovou šťavou, pretlačeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením. Táto chuťovo výrazná zálievka sa výborne hodí k horkým šalátom, napr. k čakanke, rukole s vlašskými orechmi.
No a na záver pridávame ešte odkaz na Babisha, ktorého rady sledujeme. V jednom recepte na grécke souvlaki robil domáce tzatziky – a povieme vám, sú úžasné. Skúste si ich spraviť aj vy, neobanujete.