Pečenie Životný štýl

Studená letná kuchyňa

studená letná kuchyňa

Naša dnešná téma – studená letná kuchyňa – je práve veľmi aktuálna. Prázdninové letné počasie mení aj naše stravovacie návyky a chúťky. Máme radi rýchlu prípravu jedla a ak je vonku tak horúco, ako toto leto, ideálne bez varenie. Nemajte pre to výčitky. Je to prirodzené a zdravé aj pre ľudské telo. V lete je aj na Slovensku z čoho vyberať… chrumkavé listy rôznych šalátov, biele syry, biele jogurty stačí skombinovať so zrelými paradajkami. Pripravovať môžeme studené polievky, nátierky, bruschetty, rolky, wrapy, chlebíčky a pod.

Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:

Studená letná kuchyňa

Studené polievky vo farbách leta

Tekutiny treba a teplé polievky sa určite nikomu nechce v lete vyvárať, nieto ešte jesť. Ale je to aj praktickejšia alternatíva lepšie sa hodiaca do tohto obdobia. Napríklad také studené polievky, ktoré – okrem toho, že sú osviežujúce – sú aj zdravé, lebo si uchovávajú všetky vitamíny a dobré veci.

Skúste napríklad:

Gazpacho – španielska studená paradajková polievka

Žltá studená polievka

Jogurtová turecká polievka so šošovicou

Wrapy a rolky:

Využite tacos placky, pitta chlebíky, alebo ryžový papier, ktorý sa pripravuje len namáčaním vo vode. Do placiek zabaľte akúkoľvek zeleninu.

Viac tipov na konkrétne recepty nájdete tu.

Nátierky:

Dnes sme v našom podcaste vynechali tie najbežnejšie klasiky, aby sme vás nenudili a namiesto toho vám dáme tip na trochu zmeny. Čo by ste povedali na nátierku zo sušených paradajok, nátierku z karfiolu, hráškovú, rybaciu s bielym syrom, bryndzovú so špenátom….? V podcaste vám povieme, ako na to.

Studená letná kuchyňa na “zeleno”

Šaláty:

No a samozrejme, studená letná kuchyňa sa nezaobíde bez šalátov, ktoré nesmieme vynechať. K dobrému šalátu netreba veľa, stačí čerstvá zelenina (ideálne na slnku dozretá a lokálna) a celý kumšt je tak či tak v dobrom dressingu.

A aj na ne vám dáme návody:

Tipy na chutné dresingy:

Základný dresing:

  • 3 až 5 PL olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • soľ a čierne korenie + “vyšší level” 1 PL dijónskej horčice

Gurmánsky dresing:

  • 5 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • šťava z 1 citróna

+ iné suroviny napr.:

  • nasekaná petržlenová vňať
  • nakrájaná bazalka
  • na jemno nakrájaná mladá cibuľka
  • na jemno, na malé kúsočky, nakrájaný veľký šampiňón, alebo niekoľko kapár, či olív
  • 1 PL dijónska horčica
  • 1 PL med

Dresing pripravíme vymiešaním v miske, alebo jednoduchým pretrepaním v uzavretom menšom zaváracom pohári.

Proteínový dresing aj pre vegánov:

  • 3 PL olivový olej
  • do 100 g mandlí, vlašských či píniových orieškov / opražené na sucho
  • 3 PL vody
  • šťava z 1 citróna alebo 2 PL malinový ocot
  • soľ a čierne korenie

Mandľové lupienky alebo oriešky dáme na panvicu a na sucho zľahka opražíme. Dáme do mixéra (môžeme použiť aj ručný) spolu s vodou, olivovým olejom, šťavou z citróna a soľou. Rozmixujeme na hladkú smotanovú zmes a nalejeme na premiešaný šalát. Podávame vychladené.

V každom dresingu môžeme citrónovú šťavu nahradiť podľa chuti balzamikovým, vinným, jablčným, malinovým či iným obľúbeným octom.

Jogurtový dresing:

  • 100 g bieleho jogurtu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • kôra z polovice citróna
  • soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvá medovka, alebo pažítka, či bazalka

Do misky vložte všetky suroviny okrem medovky a metličkou dobre prešľahajte. Bylinky nasekajte najemno a zamiešajte do dresingu. Dresingom môžete ochutiť šalát alebo ho využiť ako dip na namáčanie zeleniny či grilovaného mäsa.

Pokračujeme s ďalšími nápadmi na dresingy

Klasický sladko kyslý dresing:

Stálica medzi zálievkami, osviežujúca letná zálievka.

  • 500 ml vody
  • 3-4 PL octu
  • 2-3 PL cukru
  • 1 lyžička soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia

Vo vode rozmiešajte všetky suroviny a nechajte rozpustiť. Zálievka je výborná na listový hlávkový šalát, alebo uhorkový šalát.

Dresing z plesňového syra

  • 30 g syra s modrou plesňou (napr. Niva)
  • 100 ml kyslej smotany, alebo jogurtu, či cmaru
  • citrónová šťava, soľ a mleté čierne korenie

V miske vidličkou roztlačte nivu, primiešajte, smotanu alebo jogurt / cmar. Ochuťte citrónovou šťavou, pretlačeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením. Táto chuťovo výrazná zálievka sa výborne hodí k horkým šalátom, napr. k čakanke, rukole s vlašskými orechmi.

No a na záver pridávame ešte odkaz na Babisha, ktorého rady sledujeme. V jednom recepte na grécke souvlaki robil domáce tzatziky – a povieme vám, sú úžasné. Skúste si ich spraviť aj vy, neobanujete.