Pečenie

Kváskovanie

Kváskovanie

Ak ste si doteraz mysleli, že kváskovanie je novodobý výmysel, že to je móda, ktorú k nám ako z núdze cnosť priniesla corona vlna? O chvíľu sa dozviete, že to nie je úplne tak. Zistíte čo je kvások, ako ho vyrobiť, ako funguje. Tiež ako s ním napiecť to najchutnejšie pečivo. Niektoré informácie vás iste prekvapia, iné posunú bližšie k dokonalosti.

Kváskovanie je tu dlhšie než naša generácia. Poznali ho už naše prastaré matere a ich prastaré matere a my sme túto metódu len oprášili, zmodernizovali, asi aj trochu „zgustióznili“.

Kváskovanie

My si v dnešnom podcaste trochu detailnejšie rozoberieme, čo to je kvások, ako vzniká. Takteiž čo robí, ako sa správa, čo je vlastne jeho podstatou a čím sa dá nahradiť, resp. čo ním nahradzujeme. Povieme si, čo to obnáša, keď sa chcete pustiť do kváskovania. Ako si taký kvások viete aj sami doma vyrobiť a či sa vlastne opláca ho vyrábať.

Vypočujte si náš podcast a dozviete sa o kvásku zopár zaujímavostí. Dúfame, že vás posunú o kúsok bližšie ku kváskovaniu.

Odporúčané stránky o kváskovaní, ktorých autorky zároveň robia kurzy kváskovania na rôzne témy:

Petronela z blogu Kvásky jednej plavovlásky nvytvára úžasné veci, nad ktorými človek slintá a nevie z nich spustiť oči. Pri svojej tvorbe pracuje s kváskom lievito madre. Jej sladké a slané dobroty hovoria o tom, že kváskovanie sa fakt oplatí: https://www.mykitchendiary.sk/o-mne/

Lenka sa venuje zdravému pečeniu a na svojej stránke Zdravé pečenie – https://www.zdravepecenie.sk/. Dá vám návod na to – ako piecť dobroty, ktoré si môžete dať bez výčitiek. Okrem klasického kváskovania Lenka kváskuje aj bezlepkovo a vie vás to aj naučiť na svojich kurzoch.

Naty sa venuje kváskovaniu ale aj vareniu, jej stránku sa určite oplatí navštíviť, ak hľadáte inšpiráciu na kváskové pečenie od výmyslu sveta. Veľa dobrých receptov a nápadov na varenie nájdete na jej stránke: https://chutodnaty.sk/

Pripájam ešte recept na môj kváskový miešaný chlebík:

MIEŠANÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB OD SISTERS BAKERY

Na jeden chlieb (okolo 700 g) potrebujeme 350 g hladkej pšeničnej múky, 100 g celozrnnej pšeničnej múky, 50 g silnej múky (manitoba alebo pizzová múka), 2 ČL soli, 1 ČL celej rasce, 250 ml vody a 250 g ražného rozkvasu.

Rozkvas je kvások, ktorý vyberieme z chladničky, zmiešame ho s múkou a vodou v rovnakom množstve a necháme ho „prekvasiť“ ideálne cez noc. Volá sa to aj štartér, čiže niečo, čo pridáme do ingrediencií a naštartuje nám to kvasenie.

Všetky tieto prísady dáme do mixéra a miesime asi 15 minút, kým nevznikne hladké, pružné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Necháme ho také dve hodiny podkysnúť a potom ho buď prekladáme alebo naťahujeme ako štrúdľové cesto. Naťahovanie ešte aspoň raz-dva razy zopakujeme a potom cesto poskladáme do ošatky vysypanej zemiakovým škrobom. Necháme ho v nej vykysnúť. Dĺžka tohto kysnutia je rôzna, záleží od mnohých faktorov, ale povedzme, keď cesto vystúpi nad okraj ošatky a po pichutní prstom doňho sa nevráti späť, ale ostane dierka, tak je hotovo.

Kváskový chlieb pečieme v silne rozohriatej rúre na 250 stupňoch v pare asi 10-15 minút, potom stíšime teplotu na 200 stupňov a pečieme ešte ďalších 20-25 minút.

Po dopečení chlieb necháme úplne vychladnúť na mriežke.

A na záver len pripomíname, ak kváskujete, napíšte nám, ako sa volá váš kvások. Strašne nás to – a pod nás myslím seba 😊 – zaujíma.