Životný štýl

Jedlé darčeky – darčeky, ktoré milujú všetci

Jedlé darčeky

Nie je to úžasné, ak vytvoríte krásny darček, ktorý sa dá aj zjesť? Najlepšie recepty na jedlé darčeky sladké i slané v novej epizóde nášho podcastu.

Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:

Jedlé darčeky – prekvapenia, ktoré chutia

Tipy na jedlé darčeky na poslednú chvíľu

Jedlé darčeky? Môže to byť osobná bonboniéra z vašej čokoládovne, Nakladané syry, Čajové zmesi, Ochutené soli, Vaječný likér, Krekry k sviatočným filmom. Originálny vianočný darček vytvoríte aj vlastnoručne a nebude k tomu treba nič viac, ako návšteva potravín. Sladké alebo slané prekvapenie pre partnera, manžela, rodičov a podobne ochutíte a ozdobíte podľa svojej fantázie a namiešate na mieru obdarovanému.

V týchto dňoch je dôležité sa nestresovať a už vôbec nie obiehať nákupné centrá. Stačí návšteva potravín. Môžete si byť istí, že tento druh darčekov, neskončí zapadnutý prachom naspodku skrine 🙂

Na pralinky budete potrebovať: čokoládou s aspoň 50% obsahom kakaa, smotanu na šľahanie, cukrárske plniace sáčky so špičkou, papierové alebo alumíniové košíčky, krabičky, dekorácie a kartičky na venovania. Na ozdobovanie praliniek budú skvelé rôzne oriešky, mandle, nugátom, mrazom sušené ovocie, cukrové vianočné dekorácie, biela čokoláda.

Recept na cca 40 až 50 bonbónikov typu ganáche:

  • 1 dcl smotany na šľahanie (môže byť aj kokosový olej v prípade bezlaktózovej diéty)
  • do 300 g tmavej čokolády s aspoň 50% kakaa 
  • oriešky, mandle a ľubovolné spomínané dekorácie, vrátane kandizovaného ovocia.

V malom hrnci zahrejeme šľahačku, alebo rastlinnú alternatívu. Keď príde k varu, vypneme a vmiešame na kocky nalámanú čokoládu. Za stáleho miešania vytvoríme hladkú čokoládovú masu – ganáche. Potrebné je len veľa a rýchlo miešať. Zmes môžete jemne zahrievať aj počas miešania, ale už len na slabom plameni. Zmesou naplníme cukrárske vrecko alebo sáčok a plníme košíčky. Postačujú aj malé papierové, alebo alumíniové z cukrárskeho obchodu. Košíčky naplníme do polovičky alebo dvoch tretín a povkladáme oriešky a ozdobíme. Môžeme ich prípadne znovu zalievať ďalšou čokoládou, napríklad bielou alebo mliečnou a znovu ozdobiť už len na povrchu malými dekoráciami.

Do čokoládovej zmesi je možné vmiešať aj arašidové, či iné orieškové maslo, pár kvapiek kvalitného jedlého éterického oleja, likéru a pod. 

Necháme stuhnúť v chlade, cca 30 min. Hodia sa ku kávičke, ako dezert, alebo ako darček do krabičky.

Recept na nakladané syry:

  • olivový olej,
  • rôzne druhy tvrdých a zrejúcich syrov
  • vlašské orechy, mandle, brusnice, bylinky, korenia, cibuľa, cesnak, čili
  • sklenné poháre s uzáverom
  • mašličky

Syry nakrájajte na obľúbené tvary. Syry typu Encián, alebo Hermelín môžete rozkrájať na trojuholníčky „ako pizzu“, alebo ich prepoľte pozdĺžne a povkladajte cibuľové krúžky medzi ne. Pridajte cesnak,  korenia. Ak dávate aj čili papričky, neprekrajujte ich. Budú dekoratívnejšie a menej pikantné. Pokojne môžete nakladať aj syrové korbáčiky alebo mini pareničky. Perfektne k syrom pasujú aj sušené brusnice, vlašské orechy, mandle, k tomu vetvička tymianu, vetvička rozmarínu, všetko dať do pohárika, zaliať olivovým olejom. Syry jemne postláčajte, aby ste vytlačili vzduchové bublinky. Pridajte venovanie a nechajte postáť aspoň 3 dni pri izbovej teplote v tme. V podcaste sme prezradili aj recep na Ochutené soli, Čajové zmesi a Pečený čaj. A na Likér je odborníčka Miška 🙂