Sezónne potraviny

Jarné bylinky v kuchyni a na tanieri

bylinky

Medvedí cesnak, Žihľava, Púpava, Sedmokrásky, Fialky a iné … Prečo sú také zdravé?

Jarné bylinky

Čo z jarnej lúky patrí na náš tanier? U zvierat obdivujeme mnohé vlastnosti a u tých voľne žijúcich sa môžeme inšpirovať i v strave. Po zime nám všetkým, ľuďom i zvieratám chýbajú vitamíny a energia. Zvieratá, i tie veľké ako medveď, doplnia po zime chýbajúce látky prvými jarnými bylinkami. Bylinky po zime pomôžu i v boji s jarnými chorobami.

Aké jarné bylinky z lúk a lesov si môžeme dopriať na tanieri?

Medvedí cesnak

Žihľava

Púpavové lístky

Fialkové a Sedmokráskové kvietky

Pri všetkých bylinkách platí, že zbierame len ich zdravé a pekné časti. Najlepšie na lúkach a poliach vzdialených od ciest a diaľnic, do papierových vrecúšok alebo do košíkov. Ak sú na priamu spotrebu do šalátov, polievok, pesta, alebo na dekorovanie, zbierajte vždy len množstvo, ktoré spotrebujete. Bylinky určené na sušenie neumývame, iba ich rozložíme na čistý papier, plátno, či utierky. Sušíme ich v teple, ale v tieni, či tme.

Poďme ujesť medveďom trochu cesnaku

Cesnak medvedí rastie na vlhkých lúkach, v tienistých a vlhkých listnatých lesoch. Jeho silnú vôňu zacítime hneď, čo pomáha nezameniť si ho s listami konvalinky. Od apríla sú ním takmer zamorené mnohé lúky a lesy, tak neváhajte. Je v ňom ozaj veľká liečivá sila, po zimnom spánku ho vyhľadávajú vraj i medvede, aby si prečistili žalúdok, črevá a krv.

Má také vlastnosti ako kuchynský cesnak. Extra porciu “Céčka” a prírodného antibiotika

Tipy na použitie:

– Namiesto pažítky nasekáme jeho lístky na jemno a posypeme si nimi maslový posolený chlebík.

– Pre vôňu a chuť ho môžeme pridávať i do polievok či omáčok a na cestoviny alebo pečené zemiaky namiesto iných byliniek a vňatí.

– Používame ho rovnako ako špenát alebo šalát. Ak ho pripravíme tepelne ako špenát, jeho sila sa mierne stráca, ale chutí fantasticky. Do takého “špenátu” už nepridávame cesnak ani čierne korenie. Stačí zemiak a vajíčko.

– Fantastické je i rozmixované pesto z medvedieho cesnaku s olivovým olejom a orieškami.

– Na pečenú hydinu, jahňacinu, alebo na rybu natrieť po upečení.

Výborné pesto z medvedieho cesnaku kúpite napríklad u šikovnej Bašky (Baškina domáca továreň na dobroty).

Jedzte čerstvé jarné bylinky, ale určite si nasušte napríklad na čaj

Ďalšia jedlá jarná bylinka je žihľava. Rastie síce celoročne, ale najchutnejšia a najzdravšia je práve na jar. Že je súčasťou čistiacich čajových zmesí a detoxikačných kúr, je o nej všeobecne známe. Vedeli ste ale, že zo žihľavy si pripravíte fantastickú polievku, prívarok, veľkonočnú plnku k mäsu, či šalát?

Pri príprave polievky a prívarku postupujeme podobne ako pri špenáte, či medveďom cesnaku. Všetky tieto jarné listy a byliny môžeme ostatne i kombinovať, či zmiešať všetky tri spolu. Žihľavu teda umyjeme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky a potom už len podusíme na cibuľke. Môžeme pridať zemiak a podusiť spolu, či smotanu na varenie, alebo vodu a hotovú do mäkka udusenú polievku či prívarok rozmixovať a dochutiť bielym jogurtom. Korenia používame ako pri špenáte, teda soľ, rascu, jemnučko čierne či biele korenie a cesnak. Mladé žihľavové lístky urobia tú pravú chuť tej správne Veľkonočnej plnke. Pridávame ich podľa svojej obľúbenej receptúry na plnku k žemliam, vajíčku a mlieku.

Dôležitý je správny zber, žihľava rastie všade, zbierať by sme ju však mali len v čistom prostredí a to len mladé listy a alebo vrchné lístočky. Z čerstvej žihľavy si určite pripravte aj čaj, pripravte spomínané jedlá a zvyšok vysušte. Vysušenú žihľavu skladujte najviac rok. Optimálne užívanie žihľavy na detoxikačné účely je 3 krát denne šálka čaju počas jarnej kúry.

Ďalšie jarné bylinky pre zdravie a krásu

Ďalšia všade a každému dostupná je púpava. Tento jarný, kvetom slniečku podobný kvet a bylina obsahuje vitamín C ale i horčiny. Čerstvé mladé lístky podporujú látkovú výmenu, znižujú krvný tlak, zlepšujú trávenie a podporujú tvorbu žalúdočných štiav, preto sa využívajú pri nechutenstve. Mladé lístky sa používajú na jar ako šalát. V malom množstve sa posekané listy púpavy pridávajú do polievok a omáčok. Jedlé sú aj púpavové kvietky, z ktorých sa s obľubou tradične pripravuje med, alebo sa používajú dekoračne na jarné šaláty.

Na ozodobovanie sa určite nebojte použiť sedmokráskové a fialkové kvietky. Sú jedlé, rozšírené, dobre známe, nedajú sa teda zameniť s inou rastlinkou. Kvitnú od februára alebo marca, sedmokráska dokonca takmer po celý rok. Zbiera sa kvet alebo kvitnúca vňať, najlepšie na jar. Podobne i fialka. Obe obsahujú vitamín C, silice, sliz a saponíny, ktoré pomáhajú vykašliavať. Používajú sa aj v kuchyni ako súčasť šalátov, polievok a plniek.

Skúste to aj vy – na veľkonočnom stole krásne ukáže šalát doplnený o žihľavové a púpavové lístky, sedmokráskové a fialkové kvietky, tie sú totiž jedlé.

Šalát plný vitamínov úplne zadarmo

V prírode nájdeme na jar rastlinky, o ktorých sme si mysleli, že sú burinou alebo stravou pre hydinu. Obsahujú však viac vitamínov, minerálov, železa, než taký hlávkový šalát, ktorý si pripravujeme.

Vyskúšajte niekedy šalát z divokých lístočkov a verte, že väčšiu vitamínovú bombu na jar nenájdete:

Nazbierajte si v prírode mladé žihľavové výhonky, mladé púpavové lístky, trochu medvedieho cesnaku, lístky Hviezdice prostrednej (známej aj ako kuračka), lístky Kozonohy hostcovej, pridajte pár kvietkov sedmokrások a dochuťte svojim obľúbeným dresingom a máte exkluzívny šalát bohatý na vitamíny C a A, horčík, kalcium a železo.

Ako ešte použiť Hviezdicu a Kozonohu? Nasekajte ich najemno, zmiešajte s krémovým tvarohom, dochuťte soľou a korením a máte bylinkovú nátierku. Kozonoha sa výborne hodí v kombinácii s mätou a citrónom do osviežujúcich limonád, do vitamínových smooties, alebo aj ako korenie na zeleninu či do polievok.

Kozonoha hostcová
Hviezdica prostredná