Zdravá strava

Jahody, čo s nimi: recepty, rady, triky

JAHODY

Minule sme sa bavili o nemravnej špargli, dnes rozoberieme cudnú, láskou odprevádzanú jahodu. Jahoda je stará vrana, vraj existovala už v dobe kamennej, aj keď neviem, ako sa na to prišlo. Najprv bola len vo forme malých bobuliek, niečo ako dnešná lesná jahoda, až v 18.storočí k nám z Ameriky a z Čile prišla v zväčšenej podobe. A potom prišlo šľachtiteľstvo a tak vznikla dnešná jahoda.

Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:

Ale veda bokom, pozrime sa na jahody cez prizmu legiend. Jahody vznikli z lásky. Oplakanej. Keď krásna Afrodita išla s krásnym Adonisom do lesa na prechádzku, porozprávať sa o robote, vyrušili diviaka, ktorý Adonisa napadol a ….. Adonis skončil zle nedobre. Afrodita nad ním plakala, slzy ronila a keď tie dopadli na jeho telo, zmenili sa na krvavočervené, srdiečku podobné jahôdky.

Botanika a výživové hodnoty:

Je jahoda ovocie alebo zelenina? Túto otázku som videla už kade-tade a hľadala som na ňu fundovanú odpoveď. Jahoda patrí do čeľade ružovité. Plodom jahody nie je tá samotná červená dužinka, ale tie malé žlté semiačka, ktoré sa usalašili na povrchu mäsitého červeného lôžka.

Z 90 percent pozostáva z vody a na 100 g má okolo 32 kalórií. Tá nemravná špargľa má menej 😊.

Má viac C vitamínu ako citrón, ďalej obsahuje železo, vápnik, draslík a ešte aj vitamíny A a skupinu B.

Skladovanie:

To, že jahoda je citlivka, vieme všetci. Ideálne ju treba hneď po zbere zjesť. Alebo spracovať. Alebo tak na dva dni skladovať v chlade tak, aby sa zbytočne nedotýkala iných jahôd.

Ak vieme, že jahody asi nestihneme zjesť, predtým, než sa pokazia, zasypme ich trochou cukru a dajme do skladu. Aj keď mi možno budete oponovať, že cukor je jed, cukor je aj dobrý konzervant.

Čo z jahôd?

Teraz sa nebojte. Nebudeme vám hovoriť, že lekvár…my sme sa na vás dnes pripravili a vyhľadali sme recepty, ktoré by vás ani v päte nenapadli. Ibažeby hej.

Balzamikové sušené jahody

Jahody v kombinácii s balzamikom sa hodia dobre do šalátov, k syrom a pod. Ako ich pripraviť, aby sa dali aj dlhšie uchovať? Predsa sušením. Dvojnásobným. Na pol kila jahôd budeme potrebovať 100 ml balzamika, 120 ml vody a asi 50 g trstinového cukru. Umyté a usušené jahody odstropkujeme, prerežeme ich pozdĺžne a poukladáme na mriežku v rúre alebo sušičke. Necháme medzi nimi rozostupy, aby dobre prúdil vzduch. Sušenie bude pomalé a dlhé, v závislosti od jahôd a sušičky môže trvať okolo 8 hodín. V rúre ich sušíme na 60 stupňoch max. Po tomto čase budú suché a také kožkovité. V tejto fáze dáme do kastróla balzamikový ocot, vodu a cukor a zahrievame, miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom do tekutiny vložíme nasušené jahody a necháme ich tam 3 hodiny, nech sa úplne nasiaknu. Necháme ich potom voľne odkvapkať a potom ich dáme zas sušiť, rovnako ako doteraz, Po 8 hodinách máme dvojnásobne vysušené balzamikové jahôdky, ktoré skladujeme v sklenenej uzavretej nádobe v chladničke.

Jahodovo-malinová granita

Toto je mrazený dezert, na ktorý najprv zmiešame 100 g práškového cukru s 1 PL citrónovej šťavy a 150 ml vody, povaríme spolu asi 5 minút do sirupovej konzistencie, potom to odstavíme, pridáme po štvrť kile jahôd a malín, rozmixujeme (môžeme prepasírovať) a dáme do plastovej nádoby a do mrazničky. Každú hodinu až dve zmes premiešame vidličkou, aby sme rozbili kryštáliky ľadu. Pred servírovaním vyberieme z mrazničky, naporcujeme do dezertných pohárov a môžeme ozdobiť šľahačkou. A lístkom mäty. A ešte jedna alternatíva, pri výrobe sa môžeme pošmyknúť a priliať do ovocia trochu bieleho rumu. Ups.

Jahodový ocot

Výborný na zelené alebo reďkovkové šaláty. 200 g jahôd dáme do vyššieho pohára, rozpučíme ich vidličkou, pridáme kúsok citrónovej kôry a vetvičku rozmarínu a zalejeme to pol litrom jablkového octu. Uzavrieme a čakáme 2-3 týždne, kým jahôdky v tme a chlade zrejú na ovocný ocot. Po tomto čase precedíme cez jemnú tkaninu a hotovo.

Jahodový jogurt na pitie

Spôsob ako spotrebovať jahody, ktoré to majú na krajíčku. Mäkké jahody dáme do mrazničky zmraziť. A keď ich budeme potrebovať, tak z nich vyberieme asi 200 g, hodíme do mixéra, pridáme 2 PL medu, jednu vetvičku medovky, 100 ml bieleho jogurtu a 100 ml ovocnej šťavy, napr. brusnicovú, celé to mixneme  a zoberieme si so sebou do roboty.