Káva už dávno nie je len povzbudzujúcim nápojom. Je to odmena, je to životný štýl, je to vášeň. V dnešnom
Úvod do dnešnej témy – zero waste – je trochu strašidelný. Ale môže to dobre dopadnúť. 1,3 miliardy ton potravinového
Voľakedy ženská, dnes aj mužská téma – efektívne využitý čas v kuchyni. V našom dnešnom podcaste vám poradíme, ako si prípravu
Naučiť deti pripraviť si obľúbené jedlá a zručnosti v kuchyni je výzva. Je to však viac než varenie. Je to
Téme desiata sa určite hodí všetkým rodičom. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí si každý večer alebo každé ráno
Nesmúťte, aj keď sa prázdniny už skončili. Vedeli ste, že prostredníctvom jedla a chutí si vieme uchovať spomienky dlhšie a
Naša dnešná téma – studená letná kuchyňa – je práve veľmi aktuálna. Prázdninové letné počasie mení aj naše stravovacie návyky
O čom je letné nepečenie? Komu by sa v lete chcelo tráviť čas v kuchyni, kde sa vie spraviť poriadne teplo? Lepšie
Dnes hodíme reč o KUCHYNI POD ŠIRÁKOM. A máme pre vás veľa zaujímavých tipov, ako variť či dokonca piecť na takej stanovačke,
Už druhým rokom sa vám prihovárame z kuchyne, z miesta, kde trávime väčšinu dňa. Taká kuchyňa sa právom označovala za srdce domova
Dostať do daru kurzy varenia či pečenia by voľakedy znamenalo pre ženu hádam aj urážku. Skrátka teké, striktné genderové zaradenie
Len čo definitívne zažehnáme zimu, začne sa to v prírode prebúdzať. A my, z kuchyne, sa hneď obzeráme, čo dobrého
Vajce je symbolom života, zrodu, plodnosti a lásky. V minulosti mu boli pripisované magické schopnosti a bolo považované za najhodnotnejšiu potravinu. Platí to
Jarné vitamíny nám pomôžu prekonať jarnú únavu. Kedy začína jar? V marci, tak nás to učia v škole. Pre mňa sa však
Keď nám je dobre, často si neuvedomíme, aká vzácne je dobré jedlo, alebo dokonca pitná voda a chlieb. Berieme to
Dobrá imunita je téma, ktorá nás zaujíma predovšetkým vo vírusových obdobiach. O tom, že imunita sa tvorí aj v kuchyni
Dobrá imunita je téma, ktorá nás zaujíma predovšetkým vo vírusových obdobiach. O tom, že imunita sa tvorí aj v kuchyni
Taká typická januárovo-februárová téma do každej kuchyne sú šišky. Mám taký pocit, že aspoň raz do roka sa väčšina z nás
Aké témy pre vás pripravujeme na rok 2022? Necháme vás nazrieť do hrnca. Pootvoríme dvere do našich kuchýň. Prezradíme naše
Predvianočné prípravy sú v tomto čase v plnom prúde v každej slovenskej domácnosti. My sme si pre vás pripravili rokmi
Vianočné pečenie a varenie bývalo a vlastne aj dodnes je rituálom, do ktorého sa nebojácne púšťajú aj tí, ktorí počas roka od
Najkrajší darček je ten, ktorý vyrobíte vlastnými rukami. V dnešnom podcaste nájdete množstvo návodov a tipov, ako pripraviť krásny a
Stalo sa vám niekedy, že ste pri pozeraní filmu zrazu dostali strašnú chuť na jedlo, ktoré v tom filme jedli
Najlepším nápojom je voda – toto vraj hovorí nejaké staré príslovie, aj keď by ste mi možno mnohí išli oponovať.
Stolujeme nie len pre dobré jedlo, ale pre krásu prestretého stola a radosť z milej spoločnosti. Poznáte zásady stolovania? Vypočujte
Je jeseň ročné obdobie, ktoré so sebou prináša kulinárne špecifiká? Existuje niečo také ako typické jesenné recepty? Veru áno. Sú
Horúca a aktuálna téma najmä teraz pred sviatkami… Už to začína, povinností pribúda. V tomto podcaste sme sa preto porozprávali
Kuchyňa je univerzálny „radiátor“. Jednak nás môže účinne zahriať teplo, ktoré produkuje naša rúra pri pečení koláčikov alebo náš sporák
Dnes na tému, povedz mi, čo ješ a ja ti poviem kto si. Pre mnohých je to synonymum pre pocit:
Sople, kašle a chrchle sú tu! Vedeli ste, že okrem tradičných čajov a byliniek, ako napríklad materina dúška, sladké drievko,
V našich končinách sú jablká a hrušky v kuchyni nepostrádateľné. Aj preto bolo v tejto epizóde dosť receptov i zábavy
Večná ranná téma v rodine a občas aj téma ranného sváru, čo je naozaj škoda. Aká teda má byť desiata,
Už za cca 5 hodín od slovenskej hranice v BA vieme byť v krajine, ktorú zahraničníci častokrát nerozlišujú od Slovenska. V Slovinsku. Ak
V dnešnom podcaste sme spovedali jednu veľmi šikovnú ženu. Barboru Havlíkovú, ktorá si založila biznis Baškina domáca továreň na dobroty. Porozprávali
Náš prvý podcast sme publikovali 12.októbra 2020 a bol o tekviciach. Sezónne, poučné a praktické. Takto podobne sa snažíme pripravovať jednotlivé kapitoly dodnes.
Čo znamená, variť a jesť sezónne? Znamená to, že obsah nášho nákupného košíka a tiež chladničky, či hrnca by nemal
V našej letnej skrátenej sérii podcastov vám dnes prinášame prvú 15-minútovku, ktorej témou sú paradajky. Paradajok či rajčín. je na svete
Keď sa Slovenka a Turek ocitnú v peknom, harmonickom manželstve, môže z toho vzniknúť veľa kulinárskych zážitkov a vzájomného gurmánskeho
Ako súvisí hokej alebo iný národne obľúbený šport s kuchyňou? Ako ovplyvňujú gazdinky z kuchyne hokejové a športové dianie a
Dnešný podcast sme venovali veľmi aktuálnej téme celiakia. Táto diagnóza, ktorá je autoimunitným nevyliečiteľným ochorením, postihuje asi 1 percento populácie.
Minule sme sa bavili o nemravnej špargli, dnes rozoberieme cudnú, láskou odprevádzanú jahodu. Jahoda je stará vrana, vraj existovala už v dobe
Špargľa je vraj nemravná zelenina. V minulosti ju dokonca zakazovali jesť a podľa knihy Toto nie je kuchárska kniha od Jozefa Kolejáka
Takto pred rokom a niečo nám začala pandémia. Dnes sme si už asi všetci ako tak zvykli a asi sme
Taký bol dobrý, že by ho mohli na chlieb natierať, hovorí jedno staré príslovie. My tu máme dnes pre vás
Fit recepty – aké sú to? Také, aby ste sa cítili Fit, teda dobre vo svojom tele aj vo svojej
Veľká noc nie je len o veľkonočnom pondelku. Popolcová streda, zelený štvrtok, veľký piatok, biela sobota, veľkonočná nedeľa a veľkonočný pondelok.
Medvedí cesnak, Žihľava, Púpava, Sedmokrásky, Fialky a iné … Prečo sú také zdravé?
Niečo o tradíciách, čo znamená Veľká noc, kde všade sa oslavuje a aké symboly sa s ňou spájajú. Veľká noc je ale aj
Ako sme sa my dve dostali do kuchyne, čo tomu predchádzalo a čo všetko ste o nás nevedeli. Možno dnes
V nadväznosti na minulotýždňový podcast o pôste – riešime zeleninové jedlá. Ale nie že klasiku, špenátový prívarok, kapustné fliačky a podobné veci. Dnes
Rôzne náboženstvá, alternatívna východná i klasická západná medicína, dokonca mnohí športovci majú v názoroch na stravu a ľudské telo niečo
Viete, čo majú korenia spoločné? Všetky nám darovala matka príroda. Sú to časti rastlín, ktoré získavame z listov, kvetov, koreňov, z plodov,
Ak ste si doteraz mysleli, že kváskovanie je novodobý výmysel, že to je móda, ktorú k nám ako z núdze cnosť priniesla
Spolu doma, ale sami pri stole? Aj vám sa to stáva? Sme doma spolu s najbližšími, ale cítime osamotenejší, ako
Koložvárska kapusta je najobľúbenejšie jedlo môjho muža. Každý z nás má nejaké najobľúbenejšie jedlo a nedá naň dopustiť. Domáce mamine
Fašiangy – kedy začínajú a dokedy trvajú – čo znamenajú a niečo o nich – prečo šišky – história šišiek – recepty a
Kuchárske knihy a relácie o varení máme všetci radi. Súťaží a šou o varení, gastronomických cestopisov a profilov šéfkuchárov je
Prestieranie a servírovanie domáceho jedla s tzv. denný foodstyle majú svoj význam. Poznáte to, aj oči by jedli. A spoločné
Keď sa povie jednohubky, najskôr si predstavíme ľudí v ligotavých slávnostných šatách, ženy čerstvá trvalá, muži hladko oholení, dobre naladení a nebezpečne
13 druhov nestačí je názov nášho dnešného podcastu. Prv, než by mohlo dôjsť k nedorozumeniu, že sa nebodaj budeme venovať
Nie je to úžasné, ak vytvoríte krásny darček, ktorý sa dá aj zjesť? Najlepšie recepty na jedlé darčeky sladké i
Kde bolo, tam bolo, boli raz jeden Janko a jedna Marienka a tí zablúdili v lese. Blúdili, blúdili, až kým nenašli perníkovú chalúpku.
Dnes som si sadla s Adrikou Kemkou v jej kuchyni, na tanierik mi naložila vynikajúcu jablkovo škoricovú bábovku (bez lepku
Máte radi steak? Viete si vybrať mäso a správne ho pripraviť? Chateaubriand, Fillet, Entrecote, Biftek …
Od Kataríny až po Luciu a do zimného slnovratu si dávajte bacha! Stridžie dni sú v plnom prúde a podľa
Varenie počas pandémie je náročné. Pripravilo sme preto užitočné tipy, recepty a nápady, ako sa racionálne stravovať počas pandémie, manažovať
Našťastie žijeme v dobe a v kultúre, kde muž v kuchyni nie je nič divné, nenormálne alebo nebodaj ponižujúce. Práve naopak. Moderný muž nesedí
Prečo sa vlastne ideme baviť na tému Náhrady pri pečení? Prečo by sme chceli vlastne niečo nahrádzať? Dá sa každá
Vonku sa ochladilo a teplé raňajky sú ten najlepší začiatok dňa, ktorý nás pocitovo i energeticky naštartuje. Ranné chute a
Kto ešte nikdy nepočul slovo „superfood“, nech sa prihlási. Taký asi nie je nikto. Superfood je veľmi vďačná téma časopisov
Školská desiata je večná ranná téma v rodine a občas aj téma ranného sváru, čo je naozaj škoda. Aká teda
Tekvica. Asi sa zhodneme v tom, že tekvica nie je sexy. Však? ALE, tekvica je hip. Tekvica je chutná, všestranne použiteľná,