Pečenie Životný štýl

Čo nám šetrí čas v kuchyni

šetri čas v kuchyni

Voľakedy ženská, dnes aj mužská téma – efektívne využitý čas v kuchyni. V našom dnešnom podcaste vám poradíme, ako si prípravu jedla čo najlepšie naplánovať, ako ušetriť čas a zároveň nerobiť kompromisy v kvalite jedla.

Muži sa možno sústredia viac na techniku a domácich pomocníkov. Ženy, predovšetkým mamičky menších detí, sledujú bedlivo skôr zloženie potravín. Téma denného varenia 3 x denne 7 dní v týždni je však stále viac ženská. Nechceme krivdiť, ani mužom a oteckom a naše tipy sú úprimne určené všetkým.

Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:

Takže, čo nám šetrí čas v kuchyni?

Plánovanie, múdre uskladňovanie – mrazenie, sterilizovanie a polotovary

Mrazenie je bez konzervantov

Mrazenie je šetrná forma skladovania potravín. Nepotrebujete žiadne iné prídavné látky, ktoré by potravinu zakonzervovali. V porovnaní so sterilizovaním, pasterizovaním, alebo sušením. Predovšetkým je to rýchlejšie. Podľa slov profesora Goliana z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre mrazenie spomaľuje biologické procesy, aktivitu enzýmov, ktoré sa tvoria v jedle.

Voda a vitamíny a minerály

Ovocie a zelenina, ktoré sú doma správne, alebo u producenta odborne zmrazené, sú mrazené šokovo. To je rýchly proces, kedy sa potravina zmrazí do 240 minút od zberu v špeciálnych mrazničkách, kde je teplota -40°C. V jadre potraviny sa vznikne teplota až -18 °C, čo spôsobí, že sa v potravine vytvoria len mikrokryštály. Potraviny pri rozmrazení neuvoľnia toľko vody, voda zostane v nich. Navyše mrazením stráca zelenina z obsahu minerálnych látok a vitamínov len od 10 do 20 %. Na obsah vitamínov má vplyv aj pôsobenie kyslíku – teda ako dlho je zelenina prepravovaná, skladovaná a vystavená.Mrazené, ale lokálne a dozreté vo svojej prirodzenej sezóne v našom klimatickom pásme

V niektorých prípadoch môže byť lokálna zelenina, ktorá bola zbieraná zrelá lepšia ako čerstvá z exotických končín. Hovoríme o tej, ktorá bola zbieraná nezrelá a zrela cestou. Obdobie dozrievania, kedy zelenina získa najväčšie množstvo vitamínov a minerálnych látok v kamiónoch. Krajina pôvodu zeleniny je dôležitá. Zeleninu na obľúbené receptúry môžete preto využiť vlastnú mrazenú, alebo od lokálnych firiem. Nás oslovila značka PRETO Radoma. Ochutnali a načítali sme si teda, niečo od odborníkov o tejto značke:

Produkty sú vo veľkej miere z fariem v Čechách a na Slovensku. Ide o to, aby sa zbierala dozretá a spracovala sa pár hodín po zbere. Dokonca farmy, na ktorých sa pestuje zelený hrášok, môžu byť maximálne vzdialené len 60 km od miesta spracovania. Ďalšou citlivou zeleninou je brokolica. Ak je vystavená na pultoch v obchode príliš dlho a je zabalená len v plastovom obale, stráca na svojej kvalite. Špenát patrí rovnako do tejto skupiny výrobkov.”

Náš názor je, že čerstvú zeleninu určite nič nenahradí. Na druhej strane mimo jej sezóny je mrazenie jedným z ideálnych spôsobov uchovania.