Dnešný podcast sme venovali veľmi aktuálnej téme celiakia. Táto diagnóza, ktorá je autoimunitným nevyliečiteľným ochorením, postihuje asi 1 percento populácie. K nemu treba ale prirátať ďalších 7-10 percent ľudí, u ktorých sa prejavuje intolerancia na lepok alebo pšenicu a tým pádom sa rovnako ako celiatici stravujú bezlepkovo.
Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
S nutričnou terapeutkou Evou Blaho sme sa rozprávali o tom, čo to vlastne celiakia je, ako sa treba zariadiť čo sa jedla a domácnosti týka, aké beneifty posytuje štát pre ľudí diagnostikovaných celiakiou.
Spomenuli sme aj najstaršiu slovenskú bezlepkovú značku NOVALIM, ktorá v týchto dňoch zažíva 30-te výročie svojho vzniku. Táto rodinná spoločnosť vznikla v roku 1991 a zameriava sa výlučne na výrobu bezlepkových potravín. V svojich dvoch prevádzkach spracováva iba prirodzene bezlepkové potraviny a tým pádom sú výrobky Novalim vhodné aj pre tých najsenzitívnejších celiatikov a ľudí s intoleranciou na lepok alebo pšenicu.
V dnešnej dobe majú, našťastie, celiatici veľa možností ako sa stravovať. Či už vo vybraných reštauráciách ponúkajúcich bezlepkové menu, alebo doma, vo vlastnej kuchyni. Ponuka bezlepkových výrobkov je dnes veľmi pestrá a zoženiete ich okrem lekární takmer v každých bežných potravinách alebo v obchodíkoch so zdravou výživou, prípadne v špecializovaných eshopoch alebo eshopoch výrobcov bezlepkových potravín.
Ak hľadáte podrobnejšie infomrácie o celiakii, odporúčame vám dva slovenské portály zaoberajúce sa touto témou:
Oba majú aj svoje facebookové fóra, na ktorých sa môžete radiť a debatovať s odborníkmi alebo inými celiatikmi, vymieňať si skúsenosti či recepty.
Aha, keď je reč o receptoch, dávame do pozornosti stránku www.novalim.net/recepty, kde nájdete slušnú databázu rôznych bezlepkových receptov. Na varenie, na pečenie, na raňajky, obedy a večere, na rôzne sladké dezerty alebo slané maškrty. Každý týždeň na ňu pribúdajú nové recepty, takže môžete vyvárať a vypekať, čo vám hrdlo ráči. Samozrejme – bez lepku.
V podcaste sme spomínali, že diagnostikovaní celiatici majú nárok na dietetické bezlepkové potraviny na predpis. Postup je taký, že váš gastroenterológ vám na recept predpíše vybrané bezlepkové potraviny (ich kompletný zoznam nájdete tu: https://potravinynarecept.sk/produkty-zoznam/
No a naša Katka sa počas podcastu veľmi zaujímala o parené buchty :-). Aby sme vás neukrátili o žiaden detail, pripájame odkaz na hotové parené buchty, ktoré si kúpite medzi chladenými výrobkami vo vybraných potravinových sieťach (majú ich napr. v Terne – Kraji, v Tescu a pod.). Buchty stačí len riadne napariť, posypať makom, orechmi, cukrom a poliať roztopeným masielkom a bezlepkový obed je hotový.