Len čo definitívne zažehnáme zimu, začne sa to v prírode prebúdzať. A my, z kuchyne, sa hneď obzeráme, čo dobrého si z tej prírody vezmeme a spracujeme na niečo ešte lepšie. Ako prvé “ovocie” sa objaví rebarbora, ktorá je síce zeleninou, ale používame ju ako ovocie. Nasleduje baza a v tesnom závese jahody. Tieto tri veci dokopy sa vedia postarať o skvelé gurmánske zážitky. Tak sme si ich dnes trochu podrobnejšie spracovali v našom podcaste.
Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:
Baza
Už v antickom Grécku bola baza považovaná za liečivú rastlinu, Chránila ľudí pred nachladnutím, posilňovala obličky a močový mechúr ale aj srdce a cievny obeh. Baza má schopnosť naštartovať potné procesy a vieme dobre, že keď sa potíme, tak sa liečime.
Ľudia si kedysi dávno sadili bazové kríky v blízkosti domu. Malo ich to chrániť od zlých duchov a od bleskov. A vraj aj nebožtíkovia našli svoj pokoj až vtedy, keď pri ich hrobe vykvitla baza.
V podcaste vám predstavíme nejaké výborné bazové recepty, skúste napríklad ale aj tieto:
Klasika, bez ktorej by to nešlo – domáci bazový sirup (aj keď Katka povedala, že ona ho nemusí, ale to asi ešte neochutnala môj :-)))))
V podcaste spomíname, ako krásne sa dajú bazové kvietky použiť na dekoráciu dezertov. Tu je jeden príklad v podobe malinovej bazovej torty.

Jahoda
vraj existovala už v dobe kamennej, aj keď neviem, ako sa na to prišlo. Najprv bola len vo forme malých bobuliek, niečo ako dnešná lesná jahoda, až v 18.storočí k nám z Ameriky a z Čile prišla v zväčšenej podobe. A potom prišlo šľachtiteľstvo a tak vznikla dnešná jahoda.
Z 90 percent pozostáva z vody a na 100 g má okolo 32 kalórií. Má viac C vitamínu ako citrón, ďalej obsahuje železo, vápnik, draslík a ešte aj vitamíny A a skupinu B.
Jeden celý podcast sme minulý rok venovali práve jahode – určite sa ho oplatí vypočuť si. Nájdete ho TU a dozviete sa v ňom o jahode všetko čo potrebujete vedieť. Plus zaujímavé, trochu netradičné, recepty.

Rebarbora
Rebarbora je taká fajnová kyslá zeleninka, z ktorej robíme ovocie 😊. Má rôzne farebné odtiene a platí, že ružová rebarbora je najjemnešia, zelená najkyslejšia. Ak sa teda na rebarboru budeme pozerať ako na ovocie, tak ju môžeme vyhlásiť za prvé ovocie v našich podnebných šírkach. Rebarbora znamená po latinsky rheum barbaarum – korene barbarov. A tieto korene sa k nám dostali cez Rusko z Himalájí.
Okrem rebarborového rýchleho kompótu alebo netradičného rebarborového créme bruleé, ktoré sme predstavili v podcaste, ponúkame námety na rebarborové klasiky v podobe koláčov:
Jednoduchý rebarborový koláč s mrveničkou
