Uncategorized

Ani kúsok na zmar – zero waste

zero waste

Úvod do dnešnej témy – zero waste – je trochu strašidelný. Ale môže to dobre dopadnúť.

1,3 miliardy ton potravinového odpadu sa na našej planéte ročne vyhodí. A 800 miliónov ľudí trpí hladomorom. Alarmujúce čísla, že? Tak ešte pridáme, priemerný Slovák vyhodí ročne okolo 160 kíl potravinového odpadu. 

Poďme sa ale skôr sústrediť na to, čo sa s tým dá robiť. Viem aj ja, ako jednotlivec, niečo spraviť preto, aby sa minimalizoval potravinový odpad? Sme podcast Z KUCHYNE, tak sa pozrieme na to z pohľadu – ako môže bežná domácnosť drobnými zmenami návykov menej vyhadzovať a viac využívať. Lucia Grigová, blogerka, architektka a najmä propagátorka nevyhadzovania potravín nám poradí, kde začať.

Kliknite na ikonu ▶️ a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:

Zero waste v kuchyni

Zero waste, nevyhadzujem, do poslednej omrvinky, bezodpadová domácnosť ….a pod. Všetky tieto pomenovania sa točia okolo jedného a toho istého. Vyspelé populácie našej planéty sa majú tak dobre, že si môžu dovoliť plytvať jedlom a vyhadzovať ho. Vyhodené jedlo, okrem toho, že je to plytvanie, má aj negatívny dopad na našu planétu, lebo na skládkach jedla hnije a produkuje metán…

V našej dnešnej epizóde vám dáme odpoveď na otázky ako:

  • ako vie bežná domácnosť začať uvedomelo sledovať svoju potravinovú spotrebu a následne ovplyvňovať, čo kúpi a čo nie
  • Lucia nám dá 3 jednoduché tipy, ako minimalizovať vyhadzovanie jedla v domácnosti
  • prezradíme, koľko kg potravín vyhodí taká bežná slovenská domácnosť, ale pozrieme aj na svetové (alarmujúce) čísla
  • spomenieme šikovné rýchle recepty, ako spotrebovať zvyšky varených jedál, obschnutého chleba a pečiva, či zeleniny

Nás tip:

Navštívne Luccin blog DO POSLEDNEJ OMRVINKY na sociálnych sieťach, alebo rovno kliknite na jej stránku a okrem receptov tam nájdete šikovný nástroj, kde si len vyhľadáte, čo potrebujete minúť a rovno sa vám ukážu receptové tipy.

Určite vám všetkým odporúčame aj Luckine knihy.

Svoju prvotinu – Do poslednej omrvinky – napísala v spolupráci so šéfkuchárom Vojtom Artzom.

Jej druhá kniha Nevyhadzujem vyšla koncom minulého roka.

Kliknite na názvy kníh a môžete si ich rovno teraz kúpiť.

Odborníčka na kuchynský zero waste – Lucia Grigová. Foto: autorka

Ďalšie inšpirácie na bezodpadové varenie a pečenie

A ešte ďalšie šikovné recepty pre vás, aby ste boli vo vašej kuchyni bezodpadoví = čiže zero waste :-):

Ostala vám vianočka? Spravte si z nej žemľovku s tvarohom a marhuľami.

Ak máte doma po sviatkoch koláče, ktoré nikto už nechce jesť, zrecyklujte ich do Zvyškového koláča.

Objavili ste práve zabudnutý špenát v chladničke? Spravte si zemiačky na masle so špenátom.

Ak viete po anglicky, pozrite si aj tieto tipy na spracovanie odpadu zo zeleniny či jedál.

Ďakujeme, že ste si vypočuli našu dnešnú epizódu. Budeme vďačné, ak náš podcast začnete odoberať na vašej obľúbenej podcastovej platforme. A ešte vďačnejšie budeme, ak o nás poviete aj ďalej. Čím viac nás bude, tým viac sa môžeme navzájom informačne (aj humorne) obohacovať :-).