Životný štýl

Malou vidličkou – rozhovor s Adrianou Kemkou

Dnes som si sadla s Adrikou Kemkou v jej kuchyni, na tanierik mi naložila vynikajúcu jablkovo škoricovú bábovku (bez lepku a laktózy, osladenú kokosovým cukrom) a ja som si ju – ako pravá dáma – vychutnávala malou vidličkou. A spolu sme sa porozprávali o tom, ako variť a najmä piecť s alternatívnymi surovinami a čo nové Adriana pripravila pre všetkých, ktorí nepovedia nie dobrému koláčiku.

Dnešný podcast, v ktorom – namiesto debaty s Katkou z Cookučky – spovedám Adrianu, sme nahrávali priamo v jej krásnej kuchyni. Na stole koláče, kávička, papiere s poznámkami, fotky nádherných dezertov – proste pracovný chaos, ktorý nasvedčoval tomu, že v tejto kuchyni sa niečo zaujímavé pripravuje…..

Kliknite na ikonu nižšie a prehrajte si zvukový záznam alebo si ho nájdite na Spotify, Apple alebo Google podcastoch pod názvom Z kuchyne:

S Adrianou sa poznám už nejaký ten piatok a okrem iného máme spoločnú lásku k dobrým koláčikom. Zatiaľ čo ja pečiem tradične, ona pečie – aj kvôli svojej diagnóze – z alternatívnych surovín. Bez lepku, bez laktózy, ak sa dá, aj bez vajec a s alternatívnymi prírodnými sladidlami. Mala som možnosť mnohé jej koláčiky ochutnať a priznávam, že som odhodila bokom moje predsudky a dnes sa vyslovene teším, keď sa stretneme, lebo viem, že sa mi ujde nejaká dobrota z jej tvorby.

Adriana Kemka

O pečení, varení a dobrej knihe

Pozývame vás preto vypočuť si náš dnešný podcast, ktorý nadväzuje na tému Náhrady v pečení. Dozviete sa v ňom, nielen o konkrétnych náhradách klasických surovín, ktoré Adrika používa a má s nimi bohaté skúsenosti, ale pobavíme sa aj o tom, kto u Kemkovcov varí a kto pečie, ako a prečo vlastne Adrika začala takto alternatívne vypekať a vyvárať…a mnohé ďalšie detaily.

Ale najmä sa pobavíme aj o novinke, ktorú Adriana pripravuje a už čoskoro uzrie svetlo sveta – jej nová kniha MALOU VIDLIČKOU, ktorá vyjde už čoksoro, v decembri 2020. Bude v nej 50 receptov (sladkých aj slaných) ktoré Adrika napiekla, otestovala (napr. aj na mne :-)) a teraz ich zverejní pre všetkých, ktorí buď z dôvodu dietetických obmedzení nemôžu niektoré suroviny (ako lepok, laktózu, vajcia…a pod.) alebo si len chcú rozšíriť obzory a paletu chutí.

Ak ste napríklad hľadali darček na Vianoce – možno ste ho práve našli. Adrikina kniha Malou vidličkou je od srdiečka písaná zbierka receptov, ktoré sa určite oplatí vyskúšať a ochutnať. Krásne fotky, nad ktorými sa vám len slinky zbiehajú, sú už len bonusom navyše k receptom, ktoré vás prekvapia svojou jednoduchosťou a najmä – výbornou chuťou. A považujeme si za veľkú česť, že vám ako prví oznamujeme, že od 30.11. je spustený aj predpredaj tejto krásnej knižky u vydavateľa.

www.tyzden.sk
Malou vidličkou

A na záver ešte jedno prekvapko pre vás: vypočujte si náš podcast a napíšte nám na Facebook do správy, akú pesničku si na začiatku nášho dnešného nahrávania pospevoval malý Matúško Kemka a robil nám tak krásny podmaz (pesničku nie je počuť, lebo prvá klapka sa nám nepodarila, ale v podcaste názov pesničky spomeniem :-)). Jedného z vás potom vyžrebujeme a pošleme vám knihu aj s osobným venovaním od autorky – Adriany Kemky. Budete jedným z prvých ľudí, kto bude – aj vďaka nášmu podcastu – v rukách držať túto knižnú novinku.


Recept od Adriany

A aby som nezabudla, pripájam sem recept od Adriky na skvelú šťavnatú JABLKOVO – ŠKORICOVÚ BÁBOVKU (aj bez lepku):

Potrebujeme: Formu na bábovku, šálku o veľkosti cca 230ml, ktorá poslúži ako odmerka

Celkový čas: 55 minút (príprava 10 minút, pečenie 45 minút)

Ingrediencie: 2 šálky špaldovej múky (alebo 2 šálky samokypriacej bezlepkovej zmesi), (½ ČL guarovej gumy, ak robíte bezlepkovú verziu a vaša múčna zmes ju neobsahuje ), 3 ČL mletej škorice, 1 ČL prášku do pečiva, ½ ČL sódy bikarbóny, ¼ ČL soli, ½ šálky masla izbovej teploty (bezlaktózového), 1 šálka kokosového cukru, 2 vajíčka, ½ šálky jablkovej šťavy, ¾ šálky jablkového pyré (alebo jablkovej detskej výživy), sušené kokosové mlieko na posypanie

Postup

  1. Formu na bábovku vytrieme kokosovým tukom a vysypeme múkou (môžeme bezlepkovou).
  2. Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme guarovú gumu (iba pri bezlepkovom pečení), škoricu, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  3. V metličkovom mixéri zmiešame zmäknuté maslo a cukor. Pridáme po jednom vajíčka a vymiešame do penistej hmoty.
  4. Pridáme jablkovú šťavu a jablkové pyré. Vymiešame.
  5. Do zmesi vmiešame po častiach preosiatu sypkú zmes, ktorú sme si pripravili z múky, škorice a ostatných ingrediencií.
  6. Vylejeme do bábovkovej formy.
  7. Dáme do rúry rozohriatej na 175 °C a pečieme 45 minút. Keď po vpichnutí do cesta vytiahneme suchú ihlicu, bábovka je hotová. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  8. Vyklopíme na tanier a môžeme posypať. Pre zdravšiu verziu odporúčam namiesto bieleho cukru posypať sušeným kokosovým mliekom.
Jablkovo škoricová bábovka
Jablkovo škoricová bábovka